Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Hervormde gemeente Buren, 1620 - 2008

0760 Archief van de Hervormde gemeente Buren, 1620 - 2008

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
3. Inhoud en structuur
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
5. Verwant materiaal
0760 Archief van de Hervormde gemeente Buren, 1620 - 2008
Inleiding
5.
Verwant materiaal
Bestaan en bewaarplaats van originelen: Regionaal Archief Rivierenland.
Bestaan en bewaarplaats van kopieën: van het archief zijn of komen van de doop-, trouw- en begraafboeken alsmede de lidmatenboeken digitale bestanden beschikbaar. Van de doop-, trouw- en begraafboeken zijn eveneens kopie en/of digitale bestanden beschikbaar bij het Gelders Archief en op de website zoekakten.nl.
Verwante beschrijvingseenheden: in het Oud Archief van Buren bevinden zich de oudste kerkrekeningen: van 1602-1749. De rekeningen in het kerkarchief beginnen pas in 1709 (Regionaal Archief Rivierenland, toegang nummer 0692). In de collectie DTB's van het Regionaal Archief Rivierenland bevindt zicht een aantal doop-, trouw- en begraafboeken van de hervormde gemeente Buren (archief 0010, inv.nrs. 382-387). In de collectie 'Van Schilfgaarde' bevinden zich diverse schriften met aantekeningen uit het kerkarchief, over dopen, trouwen, begraven, grafzerken en graven (Regionaal Archief Rivierenland, toegang nummer 0175).
Het archief van de Classes Tiel en Buren van de hervormde kerk bevat diverse inventarisnummers over Buren, onder meer over beroepingen van predikanten (Gelders Archief). Daarnaast kan verwezen worden naar het archief van de Nassause Domeinraad vanwege het collatierecht dat de graaf had voor de kerk te Buren (Nationaal Archief). In de inventaris zijn echter weinig stukken te vinden die hierover handelen.
Publicaties: Literatuur:
- N. Berghuijs, Herkregen schoonheid. De Sint Lambertuskerk van de Hervormde Gemeente Buren, Stichting Fonds tot restauratie van de Sint Lambertuskerk te Buren, 1981.
- N. Berghuijs, Herkomst van het avondmaalszilver en het zilveren doopvont in de Sint Lambertuskerk te Buren, in: Mededelingen van de Histroische Kring West Betuwe, jrg 13 nr 1. p. 1-8.
- N. Berghuijs, Naamlijst van de pastoors en predikanten van de St. Lambertuskerk te Buren 1395-1986, in: De Drie Steden, jrg 7, 1986, nr 2, p. 6-11.
- N. Berghuijs, Sprokkels uit de geschiedenis van de Sint Lambertuskerk te Buren, in: Mededelingen van de Historische Kring West Betuwe, jrg. 15 (1987), nr 1. p. 1-11.
- L. Meydam, Kerkrekening Sint Lambertuskerk te Buren 1602, Regionaal Archief Rivierenland, Bronnenreeks deel 10, 2007.
- L. Meydam e.a., Tentoonstellingscatalogus restauratie St. Lambertuskerk, met vergezichten vanaf de kerktoren, 2003.
- Z.n. 600 jaar zelfstandige Christelijke gemeente Buren 1395-1995. St. Lambertuskerk
- Z.n., Een nieuwe gids van 'n oude kerk. Gids over de restauratie van de Sint Lambertuskerk te Buren, Stichting Fonds tot restauratie van de Sint Lambertuskerk te Buren, z.j.
- Z.n., de hervormde of St. Lambertuskerk te Buren, uit: publikatie Stichting Oude Gelderse kerken, afl. 12, vooojaar 1981.
- Z.n, Een late hulde aan Maria van Nassau, prinses van Oranje en de vergeten grafkelders te Buren. Overdruk uit De Drie Steden.
- Z.n., De Lambertuskerk te Buren. Kort overzicht betreffende de geschiedenis en de bezienswaardigheden, z.j.
- Z.n., de verbouwing van de toren der kerk te Buren, uit: bijdragen en mededelingen Gelre, deel XXV
Alle publicaties zijn aanwezig bij het Regionaal Archief Rivierenland.
6. Aantekeningen
7. Beschrijvingsbeheer
8. Bijlagen: lijsten van pastoors, predikanten, ouderlingen en diakenen

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Persoonsgegevens na 100 jaar - zie inventaris
Omvang in meters:
8,87