Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Volksbibliotheek Eendracht Maakt Macht te Kes...

0928 Archief van de Volksbibliotheek Eendracht Maakt Macht te Kesteren, 1920 - 1980

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. Volksbibliotheek Eendracht Maakt Macht
0928 Archief van de Volksbibliotheek Eendracht Maakt Macht te Kesteren, 1920 - 1980
1. Inleiding
1.1.
Volksbibliotheek Eendracht Maakt Macht
NB:
Voor een inleiding op het (openbaar) bibliotheekwezen in Gelderland zie: H.S. de Werd, 'Drie-kwart eeuw Gelders Openbare Bibliotheekwerk', in: L.P.W. Verheijen en B. te Medel (red.), Maatschappelijke opbouw in Gelderland. Een bundel opstellen en interviews samengesteld bij gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de Stichting Gelderland te Arnhem (Stichting Gelderland 1989)
De volksbibliotheek 'Eendracht Maakt Macht' is een kleine bibliotheek in het dorp Kesteren met een respectabele leeftijd. Op 28 augustus 1920 werd zij opgericht en kreeg haar 'schoone echt Hollandsche naam'. De belangstelling bleek boven verwachting. Met de uitschrijving van 63 aandelen van fl. 10,- kon de bibliotiieek van start. De bibliotheek draaide en draait op basis van vrijwilligers. De boekuitlening en de materiële verzorging van de boeken gebeurde overwegend door de bestuursleden en vrijwilligers.
In de afgelopen 75 jaren kende de bibliotheek een wisselend succes. Na een voorspoedige groei met een toenemend aantal lezers liep in de jaren dertig de belangstelling terug. De economische crisis was hier mede debet aan. Tijdens de oorlogsjaren volgde een onverwacht herstel, mede door de komst van evacuées die van de bibliotheek gebruik maakten. In de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog, vanaf oktober 1944, kwam het dorp Kesteren in de frontlinie te liggen en werd de bevolking gedwongen te evacueren. Bij terugkeer bleek een groot aantal boeken verloren te zijn gegaan, maar was de schade toch geringer dan verwacht. Spoedig werd dan ook weer begonnen met de uitlening. Na de oorlog was de belangstelling echter tanende. Het ledental liep steeds verder terug. In 1953 telde de bibliotheek nog maar dertien lezers! Desondanks wist de bibliotheek zich staande te houden. In de jaren zestig volgde een herstel doordat aansluiting werd gezocht bij de Centrale Plattelands Bibliotheek Gelderland, sinds 1963 de Provinciale Bibliotheekcentrale Gelderland genaamd. Daardoor kreeg de bibliotheek naast de eigen collectie de beschikking over ruilboeken van de Centrale. In 1978 is de centrale gefuseerd met de Katholieke Centrale voor Lectuurvoorziening Gelderland, maar bleef haar naam behouden.
Beginjaren zeventig veranderde er veel binnen het bibliotheekwezen. Steeds meer werden bibliotheken door de overheid gesubsidieerd en als minimale en noodzakelijke openbare voorzieningen beschouwd. Ook het bestuur van de volksbibliotheek Eendracht Maakt Macht hield de ontwikkelingen goed bij. Inspelend op de komende Wet op het openbaar bibliotheekwerk (1975) besloot men de stap te zetten tot de Openbare Bibliotheek Kesteren i.o. Het inwonertal van de gemeente Kesteren voorzag volgens de wet uit 1975 in de oprichting van een openbare bibliotheek. Struikelblok hierbij was echter de spreiding van de bevolking over twee kernen, Kesteren en Opheusden, die enkele kilometers van elkaar liggen. Uiteindelijk is het niet gekomen tot de oprichting van een openbare bibliotheek. In Opheusden werd en wordt in de leesbehoefte voorzien door een bibliotheekbus. In Kesteren voorziet de volksbibliotheek nog steeds het leespubliek.

Kenmerken

Datering:
1920 - 1980
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
beperkt - zie inventaris
Omvang in meters:
0,25
Toegangstitel:
S.E.M. van Doornmalen, Inventaris van de archieven van de volksbibliotheek Eendracht Maakt Macht te Kesteren 1920-1980 (1990) ...