Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Sociale Commissie te Geldermalsen, 1944 - 1960

2016 Archief van de Sociale Commissie te Geldermalsen, 1944 - 1960

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
2016 Archief van de Sociale Commissie te Geldermalsen, 1944 - 1960
1.
Inleiding
Op maandag 17 april 1944 kwamen in de Geldermalsense pastorie onder voorzitterschap van ds. Krop, vertegenwoordigers van de N.H. kerk, de gemeente Geldermalsen en de Chamotte Unie b.v. en de N.V. Van Wijk en Visser bijeen. Besloten werd een sociaal werkster te benoemen en haar werkzaamheden te laten verrichten onder de vlag van de vereniging "Wijkarbeid". De N.H. gemeenste was in principe de werkgever. Zij werd geacht regelmatig te overleggen met de afdelingen personeelszaken van beide fabrieken en had in het eerste jaar uitsluitend Geldermalsen, Deil en Tricht als werkgebied. Dit was het begin van de Sociale Commissie. Worden de notulen pas op 24 mei 1946 vervolgd, de sociaal werkster was al op 3 september 1944 benoemd en had haar werk voortvarend opgepakt. De burgemeester van Geldermalsen was voorzitter van deze commissie. Omdat de commissie geen eigen rechtspersoonlijkheid bezat, was zij ondergebracht bij de afdeling Geldermalsen van het Groene Kruis. Het was dan ook deze laatste instantie die de rijkssubsidie voor gezinsverzorging aanvroeg. Naast de rijkssubsidie bestonden de inkomsten uit een subsidie van de gemeente Geldermalsen en bijdragen van de in de gemeente Geldermalsen gevestigde bedrijven, het laatste op basis van het aantal werkkrachten.
Op 2 september 1958 besloot de gemeenteraad van Geldermalsen om in samenwerking met de hervormde gemeente Geldermalsen, de Chamotte Unie b.v. en de n.v. electrische apparatenfabriek voorheen Van Wijk en Visser de stichting Sociale Zorg op te richten. Deze stichting moest in de plaats komen van de zogenaamde sociale commissie. In 1960 formuleerde men de doelstelling van de stichting als "Het bevorderen van het maatschappelijk werk in de meest ruime betekenis, voornamelijk in de gemeente Geldermalsen; zij houdt hierbij rekening met de kerkelijke en geestelijke stromingen, die de structuur van de gemeente Geldermalsen bepalen, in dier voege, dat als regel en zo mogelijk van de aan te stellen werkkrachten ten minste de helft lidmaat dient te zijn van de Nederlandse hervormde kerk."
Het archief heeft een omvang van 0,125 strekkende meter. Er heeft op geringe schaal vermenging plaatsgevonden met het secretarie-archief. Daar waar dat mogelijk en/of zinvol was, is bij de inventarisatie mee rekening gehouden.

Kenmerken

Datering:
1944 - 1960
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,12