Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Rooms-Katholieke parochie Maria Geboorte te R...

2231 Archief van de Rooms-Katholieke parochie Maria Geboorte te Rumpt, 1851 - 2004

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Geschiedenis van het orgaan
Rumpt komt al voor in vermeldingen in lijsten van goederen van de St. Maartenskerk te Utrecht omstreeks 960 en in 1148 had de adbij van Mariënwaard ook goederen in Rumpt. Ook stond er in 1259 al een kapel. In dat jaar ontving de abdij Mariënwaard daarover het patronaatsrecht, zodat in Rumpt de pastoors Norbertijnen waren van de abdij die door de abt werden aangesteld. De kerk was toegewijd aan de H. Gallus, een Ierse monnik.

De gemeente Rumpt heeft sinds de reformatie altijd behoord tot de roomse gemeente van Rhenoy. De gereformeerden namens ten tijde van de reformatie de kerk over. Gedurende die tijd deed een schuur vooraan op de Molendijk dienst als schuilkerk.

Omstreeks 1850 begon men met pogingen om in Rumpt een eigen kerk te krijgen. De aartspriester van Utrecht voelde wel iets voor een zelfstandige statie, maar de katholieken moesten wel beloven voor de bouw van de kerk en pastorie een som geld bijeen te brengen en voor het onderhoud van de pastoor te zullen zorgen. P.J. Kuppens stelde een geschikt terrein ter beschikking, gelegen naast zijn woning "Groenewoud". Per besluit van 23 maart 1851 is er een zelfstandige gemeente opgericht voor Rumpt. Nog in 1851 wordt de bouw van de kerk aanbesteed bij C.F. Overryn te Utrecht.
Bij het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853 werd het gebied van de Hollandse Zending opgedeeld in twee bisdommen: Haarlem en Utrecht. Het eerste bisdom omvatte de staties die voorheen hadden behoord tot het district van de aartspriester van Holland, Zeeland en West-Friesland. Alle andere districten, waaronder dat van de aartspriester van Utrecht, werden samengevoegd tot het (aarts)bisdom Utrecht. In 1853 werden de oude aartspriesterschappen vervangen door een indeling in dekenaten. De oprichting van het dekenaat Culemborg dateert van 6 juni 1853. Dit district omvatte alle staties in het zuidelijk deel van het voormalige aartspriesterschap Utrecht: tussen Lek en Waal de staties Beesd, Buren, Culemborg, Everdingen, Gellicum, Gorinchem, Leerdam, Maurik, Rhenoy, Rumpt, Tiel en Varik, De meeste staties werden in 1855 tot parochie verheven. Per 1 januari 1958 alle overige parochies opnieuw ingedeeld, waarbij het dekenaat Culemborg alleen de Gelderse parochies behield (Beesd, Buren, Culemborg, Gellicum, Maurik, Rhenoy, Rumpt, Tiel en Varik). Het dekenaat Culemborg is daarna met drie andere Gelderse dekenaten (Arnhem, Elst, Wageningen) opgegaan in het tegenwoordige dekenaat Arnhem.
Tot april 1872 werd de post van voorganger of lijkbezorger waargenomen door de protestantse lijkbezorger. Men maakte ook gebruik van hun lijkbaar, doodskleed etc., tegen betaling van 1 gulden. Bij de gelegenheid van het watergeuzenfeest op 1 april 1872 weigerde de protestantse lijkbezorger dat werk nog langer voor de katholieken te verrichten.
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog verbleven er evacuees in de pastorie. Na het vertrek daarvan werd de bovenverdieping van de pastorie opgeknapt (kosten 650 gulden). Door trillingen van de gevechtshandelingen waren enige ramen gebroken of ontzet in de kerk.
Vanaf 2 oktober 1953 vormen Gellicum en Rumpt een "unis pastoralis" Beide parochies behouden wel hun zelfstandigheid en vormen gescheiden hun administratie, maar de functie van pastoor wordt 1.

De parochies Beesd, Gellicum-Rhenoy, en Rumpt zijn uiteindelijk niet opgeheven maar samengegaan met Buren, Culemborg, Geldermalsen, Maurik, Tiel en Varik in de Sint Suïtbertusparochie. De parochies Beesd, Gellicum-Rhenoy, en Rumpt vormen daarbinnen de Linge Gemeenschap. Rond 1980 vormden de parochies al een bestuurlijke samenwerking.
In 1958 spreekt men over het restaureren van de kerk en over de zelfstandigheid van de parochie. Er komt immers een brug tussen Rumpt en Beesd. Men schrijft de aartsbisschop van Utrecht aan met een vijftal redenen, waarom Rumpt zelfstandig moet blijven. Het is bijvoorbeeld een niet te loochenen feit dat Beesd (met zijn stadse allures) en Rumpt zich moeilijk verdragen. De Vicaris Generaal stelt ze gerust, de komende 10 jaren zal van samenvoeging nog geen sprake zijn.
Inventarisnummer 56 kent een lijst met bezittingen uit de periode 1949-1952. De kerk was toen in het bezit van:
- de kerk en pastorie onder 1 dag
- bergplaats
- kerkhof
- dijkboogaard aan de Linge
- perceel bouwland Waaiakkers
- perceel weiland de Groote Kamp met een strook wilgenbos
- twee percelen weiland de Pol met een strook daarvoor Poldam
- perceel bouwland
- perceel Ruikamp
- perceel De Eigen
- diverse effecten
Johannes Clemens Antonius Stricker, 1976 tot 1 april 1987
2231 Archief van de Rooms-Katholieke parochie Maria Geboorte te Rumpt, 1851 - 2004
Inleiding
Geschiedenis van het orgaan
Johannes Clemens Antonius Stricker, 1976 tot 1 april 1987
Datering:
1976 tot 1 april 1987
Geschiedenis van het archief
Erfgoedstuk

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt, tenzij anders vermeld
Omvang in meters:
1,25