Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Gemeentelijk Gymnasium te Tiel, (1694) 1717 - 1971

0016 Archief van het Gemeentelijk Gymnasium te Tiel, (1694) 1717 - 1971

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Algemeen
1.2. Voorgeschiedenis
0016 Archief van het Gemeentelijk Gymnasium te Tiel, (1694) 1717 - 1971
1. Inleiding
1.2.
Voorgeschiedenis
Datering:
c. 11e eeuw-1562
"Duizend jaar geleden al school op de st. Walburg", aldus een kop in een plaatselijke krant *  . Dit is zeer de vraag en in elk geval niet te bewijzen. Waarschijnlijk wordt er eind 11e, begin 12e eeuw aan de st. Walburgiskerk een kapittel van reguliere kanunniken verbonden, die door conciliebesluiten verplicht zijn zorg te dragen voor het onderwijs. Van 1317 dateert de vroegst overgeleverde vermelding betreffende onderwijs in Tiel *  . Het kapittel wordt dan namelijk bevestigd in al haar rechten in Tiel en daaronder valt ook het recht om een schoolmeester te benoemen.
Een conflict tussen het kapittel en de stad Tiel over een bepaalde belastingheffing loopt zo hoog op, dat in 1324 de bisschop besluit het kapittel naar Arnhem te verplaatsen *  .
Alle kapittelrechten in Tiel worden aan de ballije van Utrecht der ridderlijke Duitse orde verkocht, die hiermee een monopoliepositie op onderwijsgebied in Tiel verkrijgt *  .
1.3. Stedelijke Latijnse school
1.4. Progynnasium
1.5. Gymnasium
1.6. Tiels gymnasiumfonds
1.7. Lustrumcommissie
1.8. Boekenfonds
1.9. Oudercommissie
1.10. P.H. Tijdeman 1798-1868
1.2. Archiefvorming en Archiefzorg
1.3. Verantwoording inventarisatie

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
14
Toegangstitel:
K. Zandberg, Inventaris van de archieven van de Latijnse School, later pro-gymnasium en gymnasium te Tiel, (1694) 1801-1971, met aanvullingen van W. Veerman en H. Merkelbach