Archieven

 

Uw zoekacties: Archieven van de Glasfabriek Maasglas, 1937-2013

1611 Archieven van de Glasfabriek Maasglas, 1937-2013

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.5. Belang van het archief
1611 Archieven van de Glasfabriek Maasglas, 1937-2013
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.5.
Belang van het archief
De glasfabriek van De Maas / Maasglas was een belangrijke fabriek voor Tiel. Tot de komst van deze fabriek waren er in de regio kleinere glasfabrieken. De Maas was veel groter en bood veel werkgelegenheid. Dat geeft ook meteen het eerste grote belang van de fabriek aan: het was een grote werkgever, met op het hoogtepunt zo'n 1000 werknemers. Het grote belang van het bedrijf blijkt wel uit het feit dat Tiel In 1959, door de komst van de glasfabriek Maasglas, aangesloten werd op het aardgasnet, toen Coevordengas. Mogelijke onderzoeksthema's
Het archief biedt de onderzoeker verschillende mogelijkheden tot onderzoek, hier enkele suggesties:
1. De buiten-Tielse oorsprong en het internationale karakter van de fabriek. In tegenstelling tot andere grote bedrijven, zoals Daalderop, Maatschappij de Betuwe, Metawa en Verdugt, was De Maas niet van regionale oorsprong en had het een sterk internationaal karakter en internationale oriëntatie. De status van de fabriek blijkt onder meer uit de opening van de fabriek door Prins Bernhard en van de Float door Prins Claus.
2. Het archief biedt de onderzoeker inzicht in de complexiteit van het bedrijf door de relatie met de opeenvolgende moederbedrijven en de dochterbedrijven.
3. In het archief kan onderzoek worden gedaan naar de locatie van de fabriek en alle voorzieningen die er kwamen.
4. Er is een grote fotocollectie die inzicht geeft in de fabrieksterreinen, de machinerie, personeelsactiviteiten en andere zaken.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbekend
Omvang in meters:
8,75