Archieven

 

Uw zoekacties: Archieven van de Vereniging tot behartiging van de belangen ...

0867 Archief van de vereniging het Culemborgse Badhuis, 1882 - 1895

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Statuten, artikel 1:
De vereeniging... stelt zich ten doel het leggen en onderhouden, gedurende het badseizoen, van een badhuis, ten einde aan de ingezetenen van Culemborg en aan anderen de gelegenheid te geven, zich op een voegzame wijze te kunnen baden.
1.1. Oprichting
1.2. Bestuur
1.3. Bouw- en inrichting zwembad
1.4. Exploitatie
0867 Archief van de vereniging het Culemborgse Badhuis, 1882 - 1895
1. Inleiding
1.4.
Exploitatie
Op de ordentelijke gang van zaken werd toezicht gehouden door Catharina van Beest tegen een salaris van fl. 3,- per week. Haar man Johannes Dijkers werd tot bode der vereniging aangesteld.
Naar hedendaagse normen liet de hygiëne te wensen over, want een jaar na de opening van het zwembad moest men vanwege het vele vuil dat in de badkuipen dreef, gaas gespannen worden voor de waterinlaat. Veel zal het wel niet geholpen hebben, want het riool der branderij kwam er vlakbij in de Lek! Duidelijk is uit de archivalia te destilleren, dat in het begin deze badgelegenheid een enigszins elitaire aangelegenheid was, hoewel dit niet direct in de bedoeling van de oprichters had gelegen. Het is echter niet geheel onwaarschijnlijk, dat dit invloed had op de bedrijfsresultaten, want het bezoekersaantal was niet optimaal. Om het bezoek te stimuleren voor alle lagen der bevolking stelde Ph.J. Olivierse voor "tot het meerder doen gebruik maken van de inrichting door de arbeidende klasse, om heeren patroons en werkgevers in de gelegenheid te stellen zich te abonneren a fl. 1,50 per persoon per seizoen". Maar naar de mening van een ander bestuurslid was dit weinig zinvol, want de werkgevers konden toch "ter wille hunner onderhoorigen" ook kaartjes a 10 cent per bad nemen. *  Wat men ook probeerde, het ging steeds slechter met de exploitatie. Leest men de bewaard gebleven jaarverslagen er op na, dan is een duidelijk dalende lijn zichtbaar in het aantal genomen baden. Duidelijk aanwijsbare oorzaken voor dit verminderde bezoek zijn vooralsnog in de archieven niet gevonden.
1.5. Reglement
1.6. Opheffing
1.7. Archief

Kenmerken

Datering:
1882 - 1895
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
0,12
Toegangstitel:
W. Veerman, Archief van de vereniging "Het Culemborgsche Badhuis" 1882-1895