Archieven

 

Uw zoekacties: Archieven van de Vereniging tot behartiging van de belangen ...
3180 Archief van de afdeling Midden-Bommelerwaard van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen 1956 - 1997, 1956 - 2004
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Oprichting De afdeling Midden-Bommelerwaard van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen is opgericht op 29 november 1956, tijdens een bijeenkomst in de landbouwhuishoudschool Prinses Irene in Zaltbommel. Directe aanleiding voor de oprichting van de afdeling waren de vele veranderingen die in de Bommelerwaard plaatsvonden midden jaren vijftig in het kader van de ruilverkaveling en sociaal-economische stimulering van het rivieren-gebied. Ontwikkelingen ‘die niet ongemerkt aan de vrouwen’ voorbijgingen zoals in de oprichtingsbijeenkomst werd gezegd.
In de Bommelerwaard was al een ‘zusterafdeling’ actief, namelijk de afdeling Hurwenen-Rossum. De ‘Midden-Bommelerwaard’ ging globaal Zaltbommel en omstreken richting Kerkwijk omvatten. De afdeling bestaat nog steeds.
Archief Het archief van de afdeling werd in mei 1999 inbewaring gegeven aan het Streekarchief Bommelerwaard door mevrouw L. Vos uit Delwijnen, Delwijnensestraat 46. De omvang het archief bedraagt 0,5 meter. Uit het archief zijn alleen enkele afleveringen van het tijdschrift van Bond en jaarboekjes van de afdeling Gelderland niet overgenomen. De verslagen van verenigingsavonden, ledenvergaderingen en bestuursvergaderingen werden in een schrift ingeschreven. In 1988 ging het bestuur over op een losbladig systeem, vanaf september 1997 werden ook de verslagen van ledenavonden niet in een schrift genoteerd maar losbladig bijgehouden. Deze losse verslagen tot en met 2004 zijn in 2007 in bewaring gegeven. Verslagen van vergaderingen jonger dan 20 jaar zijn alleen ter inzage met schriftelijke toestemming van het bestuur.
-
2 juni 1999, S.E.M. van Doornmalen, 14 juli 2007, S.E.M. van Doornmalen.
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1956 - 2004
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1956 - 2004
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
0,50
Gemeente:
Zaltbommel
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS