Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Beusichem, 1818 - 1945 (1952)

0155 Archief van de Koninklijke Maatschappij De Betuwe te Tiel, (1873) 1888 - 1987 (1993)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
3. Inhoud en structuur
3.1. Bereik en inhoud
3.1.1. Organisatie
3.1.2. Bedrijfsfuncties
3.1. Overzicht
3.2. Afdelingen voor eindproducten
0155 Archief van de Koninklijke Maatschappij De Betuwe te Tiel, (1873) 1888 - 1987 (1993)
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.1. Bereik en inhoud
3.1.2. Bedrijfsfuncties
3.2.
Afdelingen voor eindproducten
In het bedrijf in Tiel zijn 3 afdelingen die eindprodukten maken:
1. Jamfabriek.
In deze afdeling worden jams, appelstroop en chocoladepasta geproduceerd voor de Nederlandse en Belgische markt. Jams bestaan hoofdzakelijk uit fruit en suiker. Er worden 4 verschillende kwaliteiten jams geproduceerd voor de Nederlandse markt, nl. Extra/Confiture, Gold, Huishoud en Ring. Na eventuele voorbewerking zoals sorteren, snijden, ontdooien, wordt het fruit onder toevoeging van suiker en pectine in pannen gekookt. Daarna wordt de jam afgetapt, die na pasteuriseren en koelen direct geëtiketteerd en verpakt wordt. Jams worden ook verpakt in grootverpakking, nl. in emmers van 5 of 10 kg., bestemd voor grootverbruikers.
2. Sapfabriek.
Hier worden vloeibare produkten gemaakt, zoals "de Betuwe" vruchtendrank, "Tova" puddingsaus, "Saranto" vruchtenwijn voor de Nederlandse markt en "Tri Top" limonadesiroop voor de export. De fabriek bestaat uit diverse voorbewerkingsafdelingen, een opslag en een afvulafdeling. In de voorbewerkingsafdelingen worden alle produkten klaargemaakt. Dit kan bestaan uit een of meer van de volgende bewerkingen: fruit persen, gisten, mengen, koken, verhitten, filtreren, enz. Het voorbewerkte produkt wordt in de afvulafdeling in flessen getapt die, na eventueel pasteuriseren en koelen, verpakt worden. Daarnaast worden nog produkten gefabriceerd in grootverpakking zowel voor de verkoop als voor verdere verwerking: een deel wordt per tankauto afgeleverd, een deel wordt verwerkt bij de jamfabricage.
3. Vruchtenkeuken.
Hier wordt hoofdzakelijk appelmoes geproduceerd. De aangevoerde appels worden gekookt en gezeefd, de moes wordt gemengd met suiker en daarna in potten of blikken getapt.
Magazijnen.
Alle producten worden afgevoerd naar de magazijnen waar ze opgeslagen worden tot ze te zijner tijd worden vervoerd naar de expeditieafdeling.
Expeditie.
Vanaf deze afdeling wordt de verzending per auto en/of trein naar de afnemers verzorgd.
3.3. Afdelingen voor halffabrikaten
3.4. Serviceafdelingen
3.2. Selectie
3.3. Aanvullingen
3.4. Ordening
3.5. Aanwijzingen voor de gebruikers
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
5. Verwant materiaal
6. Aantekeningen
7. Beschrijvingsbeheer
8. Bijlagen bij de inleiding

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
beperkt
Omvang in meters:
34,50