Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Lienden, 1811 - 1928 (ka...

2044 Archief van de Vereniging tot bevordering van de belangen van opvoeding en onderwijs Kinderzegen te Deil, 1890 - 1925

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Oprichting
1.2. Bestuur
1.3. Lidmaatschap
1.4. Onderwijs
2044 Archief van de Vereniging tot bevordering van de belangen van opvoeding en onderwijs Kinderzegen te Deil, 1890 - 1925
1. Inleiding
1.4.
Onderwijs
Door de vereniging werd een bewaar-, brei- en naaischool opgericht. De minimumleeftijd om tot de school toegelaten te worden was 2 1/2 jaar, daarnaast diende een vaccinatiebewijs te worden overlegd. Twee keer per jaar, met ingang van 1 mei en 1 november konden nieuwe leerlingen worden toegelaten.
De schooltijden waren voor de bewaarschool van 9 tot 11.30 en van 2 tot 4 uur en op de zaterdag van 9 tot 11.30 uur. De schoolvakanties waren van 25 december tot 2 januari en in augustus 2 weken.
Handwerken werd vier keer in de week van vijf tot zeven uur 's avonds gegeven. De leerlingen mochten onder begeleiding van de onderwijzeres handwerk van huis meenemen. Indien geen werk werd meegenomen voorzag de onderwijzeres hierin. In principe was de maandagavond bestemd voor het onderwijs in 'fraaie' handwerken, na klachten hierover adviseerde de commissie voor toezicht op het handwerkonderwijs ook 'nuttig' onderwijs te geven, daarnaast kwam er een helpster voor de maandagavond bij. Bovengenoemde commissie bestond uit drie vrouwelijke leden en was (mede)verantwoordelijk voor de wijze waarop het onderwijs plaatsvond.
Het schoolgeld bedroeg wekelijks voor de 1e klas fl. 0,25, de 2e klas fl. 0,15, de 3e klasse fl. 0,10 en de 4e klas fl. 0,05. Voor het onderricht in breien en naaien werd onderscheid gemaakt in 'nuttige' en 'fraaie' handwerken. Wekelijks was voor 'nuttige' handwerken fl. 0,10 verschuldigd, voor 'fraaie' (ongeacht met of zonder 'nuttige') diende fl. 0,20 betaald te worden. Het verschuldigde schoolgeld diende vooraf elke maandag aan de onderwijzeres betaald te worden. Indien men niet in staat was de schoolgelden (voor bewaarschool en/of handwerken) te betalen, kon via de diaconie een bewijs van kosteloos onderwijs worden verkregen.
1.5. Onderwijzeres
1.6. Opheffing
1.7. Archief

Kenmerken

Datering:
1890 - 1925
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
0,12