Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Lienden, 1811 - 1928 (ka...

2044 Archief van de Vereniging tot bevordering van de belangen van opvoeding en onderwijs Kinderzegen te Deil, 1890 - 1925

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Oprichting
1.2. Bestuur
1.3. Lidmaatschap
1.4. Onderwijs
1.5. Onderwijzeres
2044 Archief van de Vereniging tot bevordering van de belangen van opvoeding en onderwijs Kinderzegen te Deil, 1890 - 1925
1. Inleiding
1.5.
Onderwijzeres
Aan het hoofd van de school werd een gediplomeerde onderwijzeres met een akte voor '...nuttige en zoo mogelijk voor fraaie handwerken...' benoemd op een jaarsalaris van fl. 425, 00. De benoeming was, uitgaande van een voordracht van drie gekwalificeerde kandidaten, aan de Algemene Vergadering voorbehouden. Ook de eventuele schorsing en ontslag gebeurde door de Algemene Vergadering. Het bestuur stelde aan en ontsloeg in overleg met de onderwijzeres een hulpkracht. De onderwijzeres stelde een leerplan en een rooster van de werkzaamheden op, beide dienden door het bestuur te worden goedgekeurd. De hulpkrachten waren aan haar ondergeschikt. Vanaf de eerste onderwijzeres mevrouw J.M. Diepenhorst, bijgestaan door de hulpjuffrouw S. Schoot, was in de praktijk door een diversiteit aan omstandigheden sprake van een groot verloop van onderwijzeressen. Pas met de aanstelling van mevrouw A.W. Arnold in 1902 kwam hieraan een einde. Deze onderwijzeres bleef tot de opheffing van de school in dienst.
1.6. Opheffing
1.7. Archief

Kenmerken

Datering:
1890 - 1925
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
0,12