Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Lienden, 1811 - 1928 (ka...

3260 Archief van de Hervormde gemeente Kerkwijk - Delwijnen, 1642 - 1995

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De geschiedenis van de Hervormde gemeente in Kerkwijk-Delwijnen is nog niet beschreven. Allerlei bouwstoffen voor een dergelijk verhaal zijn te vinden in de bibliotheek van het Streekarchief Bommelerwaard. Met name de bijdragen van G. Hamoen in het tijdschrift Tussen de Voorn en Loevestein. De kerkelijke gemeente omvat het dorp Kerkwijk en de buurtschap Delwijnen. Delwijnen was voor 1811 een eigen jurisdictie. Het bezit ervan was niet in handen van de heren van Kerkwijk. Daarom hadden zowel de heer van Kerkwijk als de heer van Delwijnen invloed op het kerkelijk leven. In 1636 sloten de toenmalige heer van Delwijnen Johan Torck (ook heer van Nederhemert) en Willemina Cuinget vrouwe van Kerkwijk een overeenkomst over de aanstelling van kerkmeesters van de Hervormde gemeente Kerkwijk-Delwijnen.
Het archief is op 30 januari 2006 in bewaring gegeven namens de Hervormde gemeente door secretaris van de kerkvoogdij B.J. de Koning. Het archief is niet compleet, zo ontbreken veel stukken van de diakonie. Op 21 november 2007 is een register van verpachting van de diaconiegoederen (3260/186) aan het Streekarchief Bommelerwaard geschonken door de familie Slegh (Molenstraat 41a te Kerkwijk). Het archief is niet op een bepaalde termijn afgesloten en overgebracht. De handelingen van de kerkenraad en kerkvoodij lopen tot en met 1919. Kerkrekeningen zijn aanwezig tot en met 1920. De registers van doop-, lidmaatschap- en huwelijk lopen door tot ver na de Tweede Wereldoorlog. In totaal omvat het archief 1,6 strekkende meter. Stukken jonger dan 50 jaar zijn alleen ter inzage met schriftelijke toestemming van het kerkbestuur.
Stukken over de Hervormde gemeente en het kerkgebouw zijn ook aanwezig in het archief van de familie Lenshoek, archiefblok 3239. Als heren van Kerkwijk hadden telgen van deze familie rechten ten aanzien van de kerk en als kerkmeerster/diaken/ouderling speelden leden van de familie een belangrijke rol in het kerkelijke leven.
S.E.M. van Doornmalen, februari 2006.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
beperkt tot stukken ouder dan 50 jaar
Omvang in meters:
1,62
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.