Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Lienden, 1811 - 1928 (ka...

0010 Verzameling van doop-, trouw-, begraaf- en lidmatenregisters van dorpen en steden in het werkgebied van het Regionaal Archief Rivierenland boven de Waal, 1598 - 1817

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Inleiding
0010 Verzameling van doop-, trouw-, begraaf- en lidmatenregisters van dorpen en steden in het werkgebied van het Regionaal Archief Rivierenland boven de Waal, 1598 - 1817
Inleiding
Inleiding
H.L. Driessen van het Rijksarchief in Gelderland heeft in maart 1933 een beschrijving van de Retroacta van de Burgerlijke Stand (RBS) in Gelderland gemaakt. Dit houdt in een beschrijving van de doop-, trouw- en begraafboeken, de registers van overledenen, lidmatenregisters etc. dagtekende van voor de invoering van de burgerlijke stand.
De registers voor van de kerken van Tiel, Wadenoyen en Kapel- en Kerk-Avezaath werden al in een eerder stadium vanuit het Rijksarchief in de provincie Gelderland overgebracht naar het Regionaal Archief Rivierenland. In 2012 werden ook de andere registers van dorpen en steden in het werkgebied van het Regionaal Archief vanuit het Gelders Archief naar het Regionaal Archief Rivierenland overgebracht. De registers zijn opgenomen in een aparte collectie met de naam "Doop- trouw en begraafboeken (RBS / Retroacta Burgerlijke Stand van dorpen en steden in het gebied van het RAR)".
De nummering van de inventaris van Driessen is exact aangehouden, omdat veel indexen en transcripties deze nummering als basis hebben.
De beschrijvingen zijn soms aangepast en de volgorde is in enkele gevallen enigszins gewijzigd omdat dat de duidelijkheid ten goede kwam. Een voorbeeld hiervan is Waardenburg en Neerijnen. In de inventaris waren deze dorpen gescheiden, maar omdat het hier één kerkelijke gemeente betrof, was het duidelijker de registers bij elkaar in de inventaris te plaatsen.
Grote gaten in de nummering zijn te verklaren omdat het Regionaal Archief alleen die registers in beheer heeft van het eigen werkgebied. De overige registers zijn bij het Gelders Archief of bij andere archiefdiensten aanwezig.
De registers die in deze inventaris zijn beschreven, zijn niet de enige doop-, trouw-, begraaf- en lidmatenboeken die bij het RAR aanwezig zijn. Ook in veel kerkarchieven zijn dtb's te vinden. De registers uit de kerkarchieven zijn voor een groot deel gedigitaliseerd en op de website van het RAR te raadplegen. Van de registers die hier beschreven zijn als 'RBS" is nu nog een klein deel gedigitaliseerd, te weten de registers van Tiel, Drumpt en Wadenoijen. In de nabije toekomst zullen meer registers digitaal beschikbaar komen.
Op veel van de dtb-boeken zijn indexen en/of transcripties gemaakt. In een aantal gevallen is dit in deze inventaris in een NB toegevoegd. Dit is echter niet volledig. Een precies overzicht van alle registers per plaats en van alle indexen en transcripties is aanwezig in de studiezaal van het RAR. Daar is per plaats een map aanwezig, waarin alle bronnen op een rij zijn gezet, met toevoeging van de aanwezige transcripties en indexen.
Het 'zoeken naar personen' is bij het Regionaal Archief Rivierenland in ontwikkeling. Nu al is een deel van de registers ontsloten via het 'zoeken in personen'. De website van het RAR kan geraadpleegd worden voor de meest actuele stand van zaken.
B. van Dijk 2013
Alfabetische lijst van plaatsen met verwijzing naar gemeente
Inventaris

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
13,75
Opmerkingen:
Zie voor de doop-, trouw-, begraaf- en lidmatenregisters van dorpen en steden in Bommelerwaard toegang 3151.