Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Lienden, 1811 - 1928 (ka...

3111 Archief van het dorpsbestuur van Driel, 1621 - 1810

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De cesuur tussen het archief van het dorpsbestuur en het archief van de burgerlijke gemeente Driel is vastgesteld op 1 juli 1810 (instelling moderne burgerlijke gemeenten).
Het is duidelijk dat het archief stukken bevat die behoren tot meerdere archieven, zoals het archief van het dagelijks gericht en van het armbestuur. Waarschijnlijk zullen die archieven uiteindelijk worden gescheiden. De beschrijvingen zijn grotendeels nog zeer voorlopig. De nummering zal bij het nader inventariseren nog wijzigen. Deels betreft het ook stukken die thuishoren in het oud-archief van de dorpspolder Driel (avant la lettre). Wellicht moeten sommige stukken uit dit archief gecombineerd worden met stukken uit dat archief.
Het archief beslaat 2,72 strekkende meter (22 standaard archiefdozen). Daarvan zijn 13 dozen in deze voorlopige inventaris beschreven. De overige 9 dozen zijn nog onbeschreven en ze zijn zonder enige ordening. De stukken zullen een voor een beschreven moeten worden, wat zeer arbeidsintensief is. Deze 9 dozen zijn niet in te zien, zolang er geen enkele ordening en beschrijving van is.
Er zijn geen beperkende bepalingen gesteld ten aanzien van de openbaarheid van de in deze voorlopige inventaris beschreven stukken.
J.J.A. Buylinckx.
Literatuur
- Dingemans, W.H., De hoge bank van Driel 1650-1811. Een genealogische en heraldische benadering, Zaltbommel 2002 (Bommelerwaardse Bronnen deel 26.
- Doornmalen, S.E.M., De kerk in het midden? : aspecten van het kerkelijk leven in de parochie Driel, 1725-1853, Ammerzoden 1991 (doctoraalscriptie).
- Maris van Sandelingenambacht, J.C., Genealogie van het geslacht De Gier in den Bommelerwaard, 's-Gravenhage 1943.

Kenmerken

Datering:
1621 - 1810
Plaats:
Driel
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1621 - 1810
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
2,72
Openbaarheid:
Geen beperkingen
Gemeente:
Maasdriel
Locatie:
Driel