Archieven

 

Uw zoekacties: Wapenalbum van familiewapens Bommelerwaard, 1300-1850

0437 Archief van het bestuur van het Gemeneland van Buren, (1592) 1633-1838

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Algemeen
1.2. Samenstelling * 
1.3. Benoeming
1.4. Taken en bevoegdheden
1.5. Verhouding ten aanzien van het college van de Hoge Lekkedijk
1.6. Verhouding ten aanzien van het college over de Aals- en Lingedijk en de Lingestoel
1.7. Opheffing
1.8. Verantwoording inventarisatie
0437 Archief van het bestuur van het Gemeneland van Buren, (1592) 1633-1838
1. Inleiding
1.8.
Verantwoording inventarisatie
het archief heeft een omvang van 6,5 strekkende meter. Van een oorspronkelijke ordening is niets gebleken. De serie bijlagen bij de rekeningen van inkomsten en uitgaven zijn niet compleet.
al in begin negentiende eeuw verzochten de gecommitteerden om teruggave van de rekeningen van inkomsten en uitgaven met bijbehorende bijlagen daterende vanaf de zeventiende eeuw. Deze bescheiden berusten toen in Utrecht. In 1947 vond tussen het polderdistrict Buren, de gemeente Buren en het rijksarchief in de provincie Gelderland een omvangrijke ruil van archiefstukken plaats. Het polderdistrict zou op deze wijze weer in het bezit komen van de rekeningen van het gemeneland vanaf 1631. Deze bescheiden lagen op dat moment in het rijksarchief in de provincie Utrecht te utrecht en werden geïnventariseerd door de heer Koch. Pas in 1950 vond de daadwerkelijke verhuizing naar het polderdistrict Buren plaats. Het uit dezelfde tijd daterende aanbod van de rijksarchivaris in Gelderland tevens provinciaal archiefinspecteur, om alle stukken te beschrijven?, werd aanvaard. De stukken werden dus vanuit Buren overgebracht naar het rijksarchief in de provincie Gelderland te Arnhem.
de reeds bij het polderdistrict buren aanwezige stukken, dus niet betrokken in bovengenoemde ruil-waren vermengd geraakt met het archief van de gecombineerde polder buren en erichem. Tijdens de herinventarisatie in 1995 werd deze vermenging ongedaan gemaakt.
na de samenvoeging van het polderdistrict buren met het polderdistrict culenborg tot het polderdistrict lek en linge vond opnieuw een samenvoeging plaats. Nu tot het polderdistrict tieler- en culemborgerwaarden.
de archieven van het polderdistrict lek en linge werden uiteindelijk tijdelijk bewaard in de archiefbewaarplaats van de gemeente buren. In 1994 werden ze overgebracht naar de archiefbewaarplaats van het polderdistrict tieler- en culemborgerwaarden in geldermalsen.
1.9. Verantwoording herinventarisatie in 2002
1.10. Bijlage 1: Eed van de gecomitteerden 1802
1.11. Bijlage 2: Eed van de secretaris 1802
Inventaris

Kenmerken

Datering:
(1592) 1633-1838
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
6,50
Opmerkingen:
Verklaring van overbrenging in toegang 0040, dossiernummer 424 'stukken betreffende dienstverlening aan het Waterschap 2003-2007'.