Archieven

 

Uw zoekacties: Wapenalbum van familiewapens Bommelerwaard, 1300-1850

0016 Archief van het Gemeentelijk Gymnasium te Tiel, (1694) 1717 - 1971

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Algemeen
1.2. Voorgeschiedenis
1.3. Stedelijke Latijnse school
1.4. Progynnasium
1.5. Gymnasium
1.6. Tiels gymnasiumfonds
0016 Archief van het Gemeentelijk Gymnasium te Tiel, (1694) 1717 - 1971
1. Inleiding
1.6.
Tiels gymnasiumfonds
Datering:
1934-1946
In de dertiger jaren scheelt het weinig of het gymnasium wordt opgeheven. Er is dringend een nieuw gebouw nodig, maar de diverse overheden zijn onwillig om de onkosten te dekken. Dankzij vooral rector Buisman wordt in april 1934 de stichting Tiels gymnasiumfonds opgericht. Als doel wordt genoemd "belangen van het gymnasium te Tiel behartigen" *  . Kapitaal verkrijgt men vooral door jaarlijkse bijdragen van leerlingen en ouders en door schenkingen. Het bestuur telt drie leden. Rector Buisman is penningmeester en secretaris; F. Jonkers voorzitter en P.J.M. Spoorenberg (later in zijn plaats burgemeester Cambier van Nooten) assessor. Ook deze stichting valt onder toezicht van het college van curatoren.
Het Tiels gymnasiurafonds weet van particulieren een renteloze lening van fl. 20.000,-, bestemd voor een nieuw gebouw te verkrijgen. Dit zal de reden zijn dat na een beroepsprocedure de Raad van State op 12-6-1935 het besluit van de gemeenteraad om de voormalige H.B.S. aan de st. Walburg te verbouwen tot een geschikt gebouw voor het gymnasium goedkeurt. De renteloze lening wordt terugbetaald uit de door de verhuizing veroorzaakte besparing op de huurkosten. Op 31-10-1936 vindt de officiële opening plaats door de minister van O., K. en W., prof. dr. J.R. Slotemaker de Bruine.
Een tweede wapenfeit van de stichting is de oprichting in 1935 van een jongensinternaat "dat annex aan de school aan jongelui huisvesting zou bieden en gelegenheid tot studeren in een rustige omgeving zonder veel afleiding en onder deskundig toezicht" *  . Het Roelof Hart-internaat mikt vooral op kinderen van in Nederlands-Indië wonende en werkende ouders, diegenen, die bijvoorbeeld van de H.B.S. naar het gymnasium willen en kinderen, die bij de heersende onderwijsmethoden en het klassikale systeem niet tot hun recht komen.
Het internaat is gevestigd in de voormalige woning van dhr. Daalderop aan de stationsweg. Vanaf 1936 bezit het tevens een afdeling onderwijs aan de Nieuwe Tielerweg. In 1936 zijn er op bet internaat 12 leerlingen, waarvan 4 gewoon leerling aan het gymnasium zijn, 2 opgeleid worden voor het staatsexamen en 6 zowel op het gymnasium, als op het internaat worden onderwezen. Ook ontvangen er af en toe leerlingen van het gymnasium en van de H.B.S. privélessen aan het internaat. Het internaat bestaat uit 2 klassen, die overeenkomen met de 3e en 4e van het gymnasium. De internisten ontvangen lessen van de leraren van het gymnasium. Als methode probeert men zoveel mogelijk de sfeer van het gezin te benaderen. In juni 1937 vertrekt de direkteur, dhr. Plooy en wordt het internaat nog nauwer aan het gymnasium verbonden. Dergelijke experimenten ziet men ook elders. Er is een Roelof Hartstichting te Bilthoven en een 'nieuw Haags lyceum'. Men beoogt hiermee het aantrekken van meer leerlingen en het werken met nieuwe onderwijsmethoden. Tot de evacuatie van Tiel, eind 1944, zal het internaat blijven bestaan.
1.7. Lustrumcommissie
1.8. Boekenfonds
1.9. Oudercommissie
1.10. P.H. Tijdeman 1798-1868
1.2. Archiefvorming en Archiefzorg
1.3. Verantwoording inventarisatie

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
14
Toegangstitel:
K. Zandberg, Inventaris van de archieven van de Latijnse School, later pro-gymnasium en gymnasium te Tiel, (1694) 1801-1971, met aanvullingen van W. Veerman en H. Merkelbach