Archieven

 

Uw zoekacties: Wapenalbum van familiewapens Bommelerwaard, 1300-1850

0016 Archief van het Gemeentelijk Gymnasium te Tiel, (1694) 1717 - 1971

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Algemeen
1.2. Voorgeschiedenis
1.3. Stedelijke Latijnse school
1.4. Progynnasium
1.5. Gymnasium
1.6. Tiels gymnasiumfonds
1.7. Lustrumcommissie
1.8. Boekenfonds
1.9. Oudercommissie
0016 Archief van het Gemeentelijk Gymnasium te Tiel, (1694) 1717 - 1971
1. Inleiding
1.9.
Oudercommissie
Datering:
1969-1971
In een drietal bijeenkomsten wordt door o.a. de rector aan de ouders uiteengezet, wat de taak van de wettelijk geregelde oudercommissie is. De oudercommissie vergadert voor het eerst op 27-3-1969 en is samengesteld uit zes ouders. Als adviesleden worden de rector en een leraar aan de commissie toegevoegd. De commissie heeft de volgende taken: het enquêteren van ouders, het wekken van belangstelling bij ouders voor het gymnasium, het bijwonen van de promoties, het geven van attenties aan geslaagden en het organiseren van ouderavonden. Verder bemoeit men zich met tal van zaken als werkweken en docentenspreekuren. De achtergronden van de invloed van de oudercommissie is de democratisering in het onderwijs en de dreigende opheffing van de school. De notulen besluiten met "en zo kwam een einde aan de 'faits et gestes' van de laatste oudercommissie van het laatste schooljaar van één der oudste gymnasia van ons land; een kleine roerige school. Moge dit roerige element in de nieuwe gemeenschap niet ter ziele gaan" *  .
1.10. P.H. Tijdeman 1798-1868
1.2. Archiefvorming en Archiefzorg
1.3. Verantwoording inventarisatie

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
14
Toegangstitel:
K. Zandberg, Inventaris van de archieven van de Latijnse School, later pro-gymnasium en gymnasium te Tiel, (1694) 1801-1971, met aanvullingen van W. Veerman en H. Merkelbach