Archieven

 

Uw zoekacties: Archieven van het stadsbestuur van Zaltbommel, (1293) 1327 - 1815

1488 Archief van het gemeentebestuur van Dodewaard, 1970 - 2001

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Geschiedenis van het orgaan
1488 Archief van het gemeentebestuur van Dodewaard, 1970 - 2001
1. Inleiding
1.1.
Geschiedenis van het orgaan
Dodewaard is een dorp in de huidige gemeente Neder-Betuwe, in de provincie Gelderland. Het dorp kent meer dan 4500 inwoners. Het was van 1811 tot 2002 een zelfstandige gemeente. Tot die gemeente behoorde ook een tijdje het dorp Opheusden, maar later viel deze onder de gemeente Kesteren.
Het is het meest oostelijk gelegen dorp in de gemeente, de nog oostelijker gelegen buurtschappen Hien en Wely vallen formeel onder het dorp. Het dorp zelf ligt en strekt zich uit ten zuiden van de A15 aan de Waal. Het dorp heeft een eigen treinstation, als onderdeel van de spoorlijnverbinding tussen Tiel en Arnhem, genaamd Hemmen-Dodewaard.
Per wet van 16 juni 2001 werd besloten de gemeente Dodewaard op te heffen en samen met de gemeenten Echteld en Kesteren samen te voegen tot een nieuwe gemeente Kesteren. Dit vond plaats per 1 januari 2002. Later werd de nieuwe gemeentenaam Neder-Betuwe.
Landelijk is Dodewaard bekend van de kerncentrale die er gevestigd is/was, Kerncentrale Dodewaard. Kerncentrale Dodewaard was de eerste kerncentrale in Nederland. De bouw begon in 1965 en de kernreactor werd in het bijzijn van koningin Juliana op 26 maart 1969 in gebruik genomen. Hoofddoel was het opdoen van kennis en ervaring met het opwekken van elektriciteit door middel van kernsplijting.
De NV Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland (GKN) werd in 1965 opgericht als eigenaar en exploitant van de kencentrale. GKN werd opgericht omdat de energieproducenten en de Nederlandse Staat ervaring wilden opdoen met het opwekken van kernenergie. De provinciale elektriciteitsbedrijven, samenwerkend in de Arnhemse Instellingen van de elektriciteitsbedrijven waren de oorspronkelijke aandeelhouders.

In 1981 waren meermaals protesten bij de centrale tegen kernenergie. Op 26 maart 1997 werd de centrale uit bedrijf genomen, zeven jaar eerder dan oorspronkelijk gepland. Het eigendom van de centrale was inmiddels overgegaan naar de Samenwerkende Energie Producenten (Sep) De eigenaren van de centrale hadden geconcludeerd dat er een ongunstig politiek klimaat jegens kernenergie in Nederland heerste, en vonden bovendien de centrale door zijn geringe vermogen niet meer rendabel. Ook kon de centrale die gemeenschappelijk eigendom was niet meer worden ingepast in de geliberaliseerde energiemarkt.
De centrale is daarop gefaseerd buiten werking gesteld. Eerst werd alle splijtstof afgevoerd uit de centrale, dat eerst naar Groot-Brittannië vervoerd werd om te worden opgewerkt in de opwerkingsfabriek van Sellafield, en later terugkeerde naar Nederland om uiteindelijk bij Covra in Borssele opgeslagen te worden. Het nat radioactieve afval werd gecementeerd en eveneens opgeslagen bij Covra. De installatie werd omgebouwd tot een zogenaamde "veilige insluiting", waarbij de overgebleven radioactiviteit hermetisch ingesloten wordt. Deze insluiting blijft 40 jaar in bedrijf. In die periode neemt de radioactiviteit van kortlevende isotopen substantieel af (zie halfwaardetijd - alle isotopen met een halfwaardetijd van 4 jaar of korter zijn vrijwel volledig verdwenen, en alle isotopen met een halfwaardetijd van 40 jaar of minder zijn minstens gehalveerd in radioactiviteit). Het hele complex zal daarna afgebroken worden en het terrein wordt weer deel van de weiden in de uiterwaarden.
Zowel de bijgebouwen als de ventilatieschacht zijn in de jaren na sluiting afgebroken. Op 9 april 2003 is de laatste splijtstof uit de centrale afgevoerd en op 1 juli 2005 was het ombouwproces gereed en is de 40-jarige wachttijd ingegaan.Het complex wordt gedurende deze periode bewaakt door een beveiligingsbedrijf. De definitieve ontmanteling is gepland vanaf 2045. De GKN beheert de centrale en zorgt omstreeks 2045 voor de afbraak van de laatste gebouwen.
1.2. Geschiedenis van het archief
1.3. Aanwijzingen voor de gebruiker
1.4. Verantwoording inventarisatie
1.5. Lijst burgemeesters

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Na 20 jaar
Omvang in meters:
41,75