Archieven

 

Uw zoekacties: Archieven van het stadsbestuur van Zaltbommel, (1293) 1327 - 1815

1576 Archief van de Hervormde gemeente Echteld, 1772 - 2005

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Kerk en organisatie
1576 Archief van de Hervormde gemeente Echteld, 1772 - 2005
1. Inleiding
1.1.
Kerk en organisatie
Van de Nederlandse Hervormde gemeente Echteld is weinig bekend. Zij vond zoals de meeste hervormde gemeenten in ons land haar oorsprong aan het eind van de zestiende of het begin van de zeventiende eeuw tijdens de Opstand tegen Spanje nadat Katholieke Kerk verboden was en de katholieke bezittingen waren onteigend.
Het kerkgebouw komt voor het eerst voor in 1395. De kerk is gewijd aan Johannes de Doper en draagt nu de naam Sint Jan de Doper.
In 1835 werd na instorting een nieuwe toren gebouwd en werd het schip ingekort.

Een korte beschrijving van kerkgebouw en interieur is opgenomen in Echteld, een dijk van een gemeente (Arend Datema Instituut, Kestreren, 2001).

Van de kerkelijke gemeente is nog minder bekend dan van het kerkgebouw, eigenlijk zo goed als niets. Naar de geschiedenis is nog nooit onderzoek gedaan en dat is ook niet eenvoudig omdat het oudste deel van het kerkarchief verloren is gegaan en er ook zeer weinig Echtelds archiefmateriaal van voor 1900 beschikbaar is.

De organisatie van de gemeente is bij elke hervormde gemeente dezelfde: naast een kerkenraad die vooral de godsdienstige zaken behartigde was er een kerkvoogdij die het beheer voerde over de kerkelijke eigendommen en financiën. De Diaconie zorgde voor armen en andere behoeftigen.

Sinds 2010 maakt de kerkelijke gemeente van Echteld deel uit van de Protestantse Kerk in Nederland.


1.2. Het archief
1.3. Aanwijzingen voor de gebruiker
1.4. Aanwijzingen voor RAR-gebruiker

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Beperkt voor stukken jonger dan 20 jaar
Omvang in meters:
2,75