Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Boerenbond Velddriel, 1910 - 2004

3249 Archief van de Boerenbond Velddriel, 1910 - 2004

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De vereniging werd op 7 maart 1910 in Velddriel opgericht met de officiële naam 'Rooms-Katholieke Boerenbond 'St. Joseph', Rooms-Katholieke vereniging van boeren en tuinders'. Initiatiefnemer was pastoor J. van Loon. In 1926 vond aansluiting plaats bij de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond (NCB). Sindsdien werd meestal gesproken van de Afdeling Velddriel van de NCB. Velddriel werd ingedeeld bij de Kring Den Bosch van de NCB, vanaf 1994 bij de Kring Gelderland. In de gewijzigde statuten van 1980 wordt de doelstelling als volgt omschreven: 'De boerenbond stelt zich, op basis van de christelijke visie op mens en samenleving, ten doel: - de belangen, in gezin en bedrijf, van zijn leden als zelfstandige agrarische ondernemers te behartingen; - een bijdrage te leveren aan hun persooons- en beroepsvorming en medeverantwoordelijkheid te dragen voor de kerkellijke en burgerlijke samenleving, waarvan hij deel uitmaakt.'
Per 1 januari 1999 werd de vereniging omgevormd tot de afdeling Velddriel van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO). De doelstelling werd toen in art. 4.1 van de statuten als volgt omschreven: 'De vereniging heeft ten doel op plaatselijk niveau de collectieve en individuele behartiging van de economische, sociale en culturele belangen van haar leden en hun gezinnen, het leveren van een bijdrage aan hun persoons- en beroepsvorming, het dragen van medeverantwoordelijkheid voor de samenleving waarvan zij deel uitmaken en al hetgeen daarmede verband houdt of daaraan bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord.' Volgens art. 4.2 gaat de vereniging daarbij uit van een christelijke levensvisie.
In 2004 zijn de afdelingen Ammerzoden, Kerkdriel, Velddriel en Rossum/Hurwenen gefuseerd tot één nieuwe afdeling van de ZLTO. Het bestuur van de opgeheven afdeling Velddriel besloot vervolgens om het archief van de afdeling te schenken aan het Streekarchief Bommelerwaard.
De Boerenbond, zoals de afdeling vaak kortheidshalve werd genoemd nam tal van initiatieven in Velddriel om de levens- en werkomstandigheden te verbeteren. Zo werd er begonnen met een graamalerij en een boterfabriek en werd een boerenbondswinkel opgezet. Meegewerkt werd aan de oprichting van onder meer Boerenleenbank, geitenfokvereniging, veeverzekeringen, boerinnenbond, jonge boerenstand en ruitervereniging. Ook werd overgegaan tot de gezamelijke aanschaf van landbouwwerktuigen, kunstmest e.d. Voor meer uitvoerige informatie over de Boerenbond van Velddriel wordt verwezen naar het hieronder genoemde boek van A. van den Bighelaar.
Alhoewel, zoals hierboven werd uiteengezet, de officiële naam anders luidde en door aansluiting bij de NCB en later door de totstandkoming van de ZLTO, de naam wijzigde, is korheidshalve in de titel van deze inventaris gekozen voor de meest vertrouwde en bekende naam naam: Boerenbond Velddriel. Tijdens de inventarisatie van het archief zijn dubbele stukken, financiële stukken (nota's, rekeningen, bankafschriften) en vergaderstukken van hogere instanties (NCB, ZLTO) vernietigd. Het resterende archief omvat 0,48 meter (22 inventarisnummers). Aan de openbaarheid zijn geen beperkingen gesteld. J. Buylinckx, februari 2005
Literatuur
T. van den Bighelaar, 1910-2000. Het werk van de Velddrielse Boerenbon voor bedrijf en gezin, Velddriel 2004.
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1910 - 2004
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Omvang in meters:
0,50
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.