Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de familie van Lidth de Jeude (II), 1659 - 2002

0415 Archief van de familie van Lidth de Jeude (II), 1659 - 2002

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
2.1. Naam van de archiefvormer(s)
2.2. Institutionele geschiedenis / Biografie
2.3. Geschiedenis van het archief
0415 Archief van de familie van Lidth de Jeude (II), 1659 - 2002
Inleiding
2. Context
2.3.
Geschiedenis van het archief
Ten tijde van het schrijven van het familieboek, rond 1950, waren de meeste stukken, behorende tot het familiearchief, in bezit van O.C.A. van Lidth de Jeude. Een deel van de stukken was verspreid geraakt onder familieleden. De stukken in bezit bij O.C.A. van Lidth de Jeude waren geschriften, boekwerken, aantekeningen en brieven, van de meest uiteenlopende aard. Hij vermeldt in het bijzonder de 'Oly-Podrigo off Mengel-dighten, beginnende met de Klaegende gemeente in Thyel" van ca 1703. De schrijver van het familieboek meldt dat het nuttig zal zijn dat te zijner tijd een volledige inventaris van het familie-archief gemaakt wordt en hij beveelt daarbij aan het gehele archief bijeen te houden. Het archief was niet compleet: eerder werden stukken met een omvang van 4,25 meter in bruikleen gegeven aan het Rijksarchief in Gelderland. Het eerste deel in 1924, een aanvulling in 1933. O.C.A. van Lidth de Jeude stond rond 1949 een volgend deel af. Dit archiefblok (1407-1949) is inmiddels bij het RAR, zie toegang 1633. * 
De originele dagboeken, die O.C.A. van Lidt de Jeude tijdens de periode van zijn ministerschap in Londen schreef (1942-1945), bevinden zich in het Nationaal Archief te Den Haag.
In het archief is minstens één gedeponeerd archiefje te herkennen. De stukken behorend tot de aangetrouwde familie van Rossem en de daaraan gelieerde familie Claasen waren grotendeels apart bijeengevoegd -gebundeld met een touwtje- in het archief aanwezig.
Een aantal stukken was oorspronkelijk onderdeel van het familiearchief Wilhelmy van Hasselt en is bij de inventarisatie van dat archief afgezonderd en overgedragen aan de familie Van Lidth de Jeude. Dit betreft overwegend bekendmakingen en familieberichten, maar ook een aantal brieven en stukken betreffende nalatenschappen. * 
Het beroemde Chronicon Tielense is enige tijd in bezit van de familie geweest: in 1715 berustte het in de particuliere bibliotheek van Hendrik van Lidth de Jeude. *  Daarna was het Chronicon in bezit bij enkele andere particulieren. Het handschrift werd in 1768, op verzoek van Johan van Lidth de Jeude, -de kleinzoon van Hendrik- , gestuurd naar J.D. van Leeuwen, die het Chronicon in druk liet verschijnen. * 
2.4. Verwerving
3. Inhoud en structuur
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
5. Verwant materiaal
6. Aantekeningen
7. Beschrijvingsbeheer
8. Bijlagen bij de inleiding

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Beperkt
Omvang in meters:
11,2