Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de familie van Lidth de Jeude (II), 1659 - 2002
0415 Archief van de familie van Lidth de Jeude (II), 1659 - 2002
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.5. Aanwijzingen voor de gebruikers
0415 Archief van de familie van Lidth de Jeude (II), 1659 - 2002
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.5.
Aanwijzingen voor de gebruikers
Deze toegang en de andere toegang op het familiearchief (1633) overlappen en moeten dus voor de volledigheid naast elkaar bekeken worden.
Het hier beschreven gedeelte van het familiearchief Van Lidth de Jeude bestaat uit een aantal hoofdonderdelen.
1. Het eerste deel betreft stukken van genealogische en heraldische aard. Hier zijn stukken over de afstamming, wapens en genealogieën van de familie en aanverwante families te vinden.
2. In het tweede en meestomvattende deel zijn stukken van persoonlijke aard opgenomen. Hierin zijn de archiefstukken over het persoonlijk leven en functies per persoon geordend. De volgorde wordt bepaald door de familietakken en daarbinnen de generaties. Het zwaartepunt van het archief ligt bij twee personen: Otto Cornelis Adriaan (1881-1952) en zijn zoon Cornelis Christiaan (1909-2003). Vooral van Otto Cornelis Adriaan, die Minister van Waterstaat in het kabinet Colijn en Minister van Oorlog tijdens de Tweede Wereldoorlog is geweest, bevinden zich veel stukken in het archief. Van oudere generaties zijn soms slechts fragmentarisch stukken aanwezig. Na de stukken van persoonlijke aard van de familie van Lidth de Jeude volgen de stukken van door huwelijken aan de familie gelieerde families, vooral van de families Van Eck en Van Rossem. Foto's zijn voor zover mogelijk ondergebracht bij de betreffende personen.
3. Een volgend onderdeel bevat stukken van zakelijke aard, waarin alle stukken over onroerende goederen zijn ondergebracht.
4. Daarna volgen nog stukken over het familiearchief en de kunstcollectie en de door de familie verzamelde stukken, zoals boeken, tijdschriften en artikelen. Foto's die niet aan een persoon konden worden gekoppeld, zijn hier ook ondergebracht.
In het archief bevinden zich, behalve de stukken die men gewoonlijk in een familiearchief aantreft, zoals stukken betreffende opleiding, huwelijk, nalatenschappen en functies, ook een aantal opmerkelijke stukken. Zo bevindt zich in het archief een verzameling stukken over de controverse rond de invoering van de koepokinenting en een geheim recept voor het maken van metaalverf en een middel tegen paalworm. * 
Het archief is voor Tiel van groot belang omdat de familie een van de belangrijkste Tielse regentenfamilies is geweest. Daarnaast kent het archief een boven-regionaal belang: uit dit archief is de rijke cariere te destilleren van O.C.A. van Lidth de Jeude, de minister. Ook van zijn vroege loopbaan als ingenieur, vooral als internationaal ontwerper van havens, is in het archief veel materiaal aanwezig.
Bronvermelding: Geadviseerd wordt om bij bronvermeldingen naast de archiefinstelling (Regionaal Archief Rivierenland te Tiel) altijd het toegangsnummer en inventarisnummer vermelden.
Kenmerken
Verversingsgraad:
onregelmatig
Datering:
1659 - 2002
Plaats:
Tiel
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1659 - 2002
Omvang in meters:
11,2
Openbaarheid:
Beperkt
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de familie van Lidth de Jeude door B. van Dijk, 2009
Gemeente:
Tiel
Locatie:
Tiel
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS