Archieven

 

Uw zoekacties: Archieven van de gerechtsbanken van Tiel en Zandwijk, 1431 - 1811

0008 Archieven van de gerechtsbanken van Tiel en Zandwijk, 1431 - 1811

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
3. Inhoud en structuur
3.1. Bereik en inhoud
3.2. Selectie
3.3. Aanvullingen
3.4. Ordening
3.5. Aanwijzingen voor de gebruikers
3.5.01. Civiele zaken niet alleen tussen particuliere partijen
3.5.02. Stukken in en uit registers
3.5.03. Zoekadvies
3.5.04. Losse stukken
3.5.05. Verwin
3.5.06. Nadere toegangen
0008 Archieven van de gerechtsbanken van Tiel en Zandwijk, 1431 - 1811
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.5. Aanwijzingen voor de gebruikers
3.5.06.
Nadere toegangen
Naast de in de inventaris vermelde eigentijdse nadere toegangen (voornamelijk naamindexen) zijn er ook een aantal modernere nadere toegangen die het onderzoek sterk kunnen vergemakkelijken. Ze zijn soms officieel gepubliceerd, soms alleen in geprinte vorm aanwezig op de studiezaal en soms alleen als computerbestand in te zien op de studiezaal.

Over morgengaven in de signaten van Tiel en Zandwijk in de periode 1453-1600 verzorgde J.P. de Man een publicatie. De daarbij opgenomen index op die morgengaven is nagenoeg compleet voor wat betreft de periode 1453-1570. Vanaf 1571 tot 1600 heeft hij slecht enkele vermeldingen opgenomen. * 

Dezelfde auteur publiceerde ook lijsten van namen van o.a. de schepenen van Tiel met uitgebreide aantekeningen over hun afkomst en achtergrond. *  .

De Genealogische Werkgroep Betuwe vervaardigde indexen op voornamen, familienamen en patroniemen in een aantal registers (schepensignaten) van de volontaire (vrijwillige) rechtspraak over de periode 1585-1624 (inventarisnummers 302-305). Ze zijn in te zien op de studiezaal onder de indexnummers 232, 234-237.

Archiefmedewerker H. Merkelbach maakte naamindexen op de registers van handelingen van de schepenbank van Tiel in criminele zaken over de periode 1643-1677 (inventarisnummer 1) en 1725-1787 (inventarisnummer 2). Ze zijn in te zien op de studiezaal onder de indexnummers 397-398.
Vrijwilligster mevrouw A. Heevel maakte uitwerkingen van de indexen (inventarisnummer 314) op persoonsnamen in de registers (schepensignaten) van de volontaire (vrijwillige) rechtspraak over de periode 1641-1669 (inventarisnummers 307-309). Die uitwerkingen zijn als computerbestanden (Word-bestanden) in te zien op de studiezaal.

Onderzoeker H. van Heiningen uit Tiel maakte een index (Excel-bestand) van enkele duizenden namen in volontaire (vrijwillige) stukken zoals magescheiden, boedelpapieren en testamenten over de jaren 1644-1811. Als basis gebruikte hij zowel de series losse stukken als de diverse registers. Het Excel-bestand is in te zien op de studiezaal. Bedacht moet wel worden dat de daarin vermelde inventarisnummers bij deze herinventarisatie gewijzigd kunnen zijn. Doordat bij de nieuwe beschrijvingen altijd ook het oude inventarisnummer is vermeld, zijn de verwijzingen toch terug te vinden.

Er is een begin gemaakt met de transcriptie van een aantal signaten (registers) in dit archief. De resultaten daarvan komen geleidelijk beschikbaar op de website en worden gekoppeld aan de beschrijvingen en digitale bestanden. Ten tijde van het afronden van deze inventarisatie was inventarisnummers 47 gedeeltelijk getranscribeerd en 306 helemaal. Bij het zoeken in de archieftoegangen op de website wordt met de opgegeven zoekwoorden ook gezocht in de transcripties.
3.5.07. Jaarstijl en Gregoriaanse kalender
3.5.08. Terminologie / persoonsnamen
3.5.09. Gedeponeerde archieven
3.5.10. Bronvermelding
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
5. Verwant materiaal
6. Aantekeningen
7. Beschrijvingsbeheer
8. Bijlage bij de inleiding

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
70,50
Opmerkingen:
Archieven van plaatselijke en regionale gerechtsbanken van voor 1811 worden ook (oud) rechterlijke archieven (ORA) genoemd. De rechtsprekende instelling wordt ook schepenbank, gerichtsbank of vierschaar genoemd.
Geografische namen: