Archieven

 

Uw zoekacties: Verzameling akten en huwelijksbijlagen van de Burgerlijke St...

3151 Verzameling akten en huwelijksbijlagen van de Burgerlijke Stand van Bommelerwaardse gemeenten, 1811-1970

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
3. Inhoud en structuur
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
5. Verwant materiaal
6. Beschrijvingsbeheer
Inventaris
1.8. Gemeente Kerkwijk
3151 Verzameling akten en huwelijksbijlagen van de Burgerlijke Stand van Bommelerwaardse gemeenten, 1811-1970
Inventaris
1.8.
Gemeente Kerkwijk
NB:
De gemeente bestond aanvankelijk uit de dorpen Bruchem, Kerkwijk en Delwijnen. Per 1 juli 1955 vond de samenvoeging plaats van de gemeenten Nederhemert, Kerkwijk en Gameren tot de nieuwe gemeente Kerkwijk. De buurtschap Bern is pas per 1 januari 1958 bij de gemeente Kerkwijk gekomen.
Het is onduidelijk hoe de gemeente na de instelling van de moderne burgerlijke gemeenten in 1810 aanvankelijk heette. Op de registers van de burgerlijke stand wordt de gemeente meestal tot 1817 aangeduid met Bruchem, pas daarna wordt consequent gesproken van Kerkwijk. Gemakshalve is hier steeds de naam Kerkwijk aangehouden.

Kenmerken

Datering:
1811-1970
Opmerkingen:
De huwelijksbijlagen na 1932 betreffen alleen de huwelijken waarvan minimaal één der partners afkomstig is uit het buitenland of medische verklaringen dat een van degenen die toestemming tot een huwelijk moet geven, niet in staat is zijn of haar wil te verklaren. Voor de bijlagen bij de huwelijksakten van gemeenten boven de Waal zie toegangen 1504 en 1572, en voor de gemeenten Asperen, Herwijnen, Heukelum, Spijk en Vuren de respectievelijke gemeentearchieven.
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Dekking in tijd:
1811-1970
Omvang in meters:
57,375
Gemeente:
Regionaal