Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Herdenkingscomité Jan van Riebeeck te Culemb...

0870 Archief van het Herdenkingscomité Jan van Riebeeck te Culemborg, 1950 - 1955

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Herdenking
1.1. Nationaal Comité
0870 Archief van het Herdenkingscomité Jan van Riebeeck te Culemborg, 1950 - 1955
Inleiding
1. Herdenking
1.1.
Nationaal Comité
Op initiatief van de 'Nederlandsch Zuid-Afrikaansche Vereeniging', werd in 1950 besloten tot oprichting van een Nationaal Comité, voor een in 1952 te houden herdenking van de landing op 6 april 1652 door Jan van Riebeeck, bij het latere Kaapstad in Zuid-Afrika, waarmee de grondslag werd gelegd voor de huidige Republiek. * 
Men wilde in Nederland en Zuid-Afrika door het organiseren van diverse manifestaties aandacht geven aan deze historische gebeurtenis, die dan 300 geleden zou hebben plaatsgevonden.
Het werd tevens de start voor de plannen tot restauratie van het geboortehuis van Jan van Riebeeck te Culemborg *  en men wilde een herdenkingspenning uitgeven, tentoonstellingen organiseren, een speciale postzegel en sluitzegel uitgeven, uitwisseling op cultureel niveau stimuleren etc.
Uiteraard stond bovenaan het houden van een grote herdenking in Culemborg, de geboorteplaats van Jan van Riebeeck.
Het gehele comité bestond uit 17 leden, die instellingen vertegenwoordigden, welke directe relaties hadden met Zuid-Afrika. In navolging van het bestuur der VOC werden ze de "Heren XVII" genoemd. Voor Culemborg hadden zitting de heren A. van Urk, gemeentesecretaris en mr. P.J.W. Beltjes, voorzitter van het historisch Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden.
1.2. Nationale Herdenking
1.3. Plaatselijk comité
1.4. Plaatselijke activiteiten
1.5. Herdenking in Zuid Afrika
1.6. Slot, maar geen einde
2. Het archief
3. Publicaties

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,60