Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Herdenkingscomité Jan van Riebeeck te Culemb...

0870 Archief van het Herdenkingscomité Jan van Riebeeck te Culemborg, 1950 - 1955

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Herdenking
1.1. Nationaal Comité
1.2. Nationale Herdenking
1.3. Plaatselijk comité
1.4. Plaatselijke activiteiten
1.5. Herdenking in Zuid Afrika
0870 Archief van het Herdenkingscomité Jan van Riebeeck te Culemborg, 1950 - 1955
Inleiding
1. Herdenking
1.5.
Herdenking in Zuid Afrika
Uiteraard werd ook in Zuid Afrika een nationale feestdag gevierd. Daar lag de feestperiode in het tijdvak tussen 1 februari en 6 april. De festiviteiten begonnen met een postkoetsen rit, die van plaats tot plaats trokken tot 27 februari. In elke plaats die aangedaan werd, was een lokaal feest. Vanaf 1 maart werden de activiteiten in en om Kaapstad geconcentreerd. Het hoogtepunt werd op 6 april met diverse plechtigheden gevierd, waarbij o.a. de Tafelberg tot nationaal monument werd verklaard en een krans werd gelegd bij het beeld van Jan van Riebeeck. Op het strand van de Tafelbaai werd een beeld onthuld van Batholomeus Diaz, die de eerste zeevaarder was die de Kaap omzeild had. Middels krantenberichten werd het Nederlandse volk van dit alles op de hoogte gehouden.
Het Nederlandse nationale- en het plaatselijk Van Riebeeck comité hadden, meestal via de Zuid-Afrikaanse ambassade, formele uitwisselingscontacten en vaak werd advies gevraagd in verband met naamgeving gerelateerd aan Nederland, c.q. Culemborg. Zo werd een hotel in Pretoria en een spoorwegstation in Kaapstad naar 'Culemborg' genoemd. En bij de nationale feesten was in Kaapstad de Markt van Culemborg als oud-Hollandse stad nagebauwd. Ook in Zuid-Afrika verschenen ter gelegenheid van de viering vele populaire en wetenschappelijke publicaties over de tijd van Jan van Riebeeck.
1.6. Slot, maar geen einde
2. Het archief
3. Publicaties

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,60