Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Herdenkingscomité Jan van Riebeeck te Culemb...

0870 Archief van het Herdenkingscomité Jan van Riebeeck te Culemborg, 1950 - 1955

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Herdenking
1.1. Nationaal Comité
1.2. Nationale Herdenking
1.3. Plaatselijk comité
1.4. Plaatselijke activiteiten
1.5. Herdenking in Zuid Afrika
1.6. Slot, maar geen einde
0870 Archief van het Herdenkingscomité Jan van Riebeeck te Culemborg, 1950 - 1955
Inleiding
1. Herdenking
1.6.
Slot, maar geen einde
Met het opmaken van de eindafrekening van de door het stadsbestuur voor het plaatselijk comité voorgeschoten kosten per november 1955, werden de festiviteiten afgesloten. Het gemeentepersoneel, dat veel 'hand en spandiensten' had geleverd bij de diverse activiteiten, kreeg als beloning een eigen feestavond als afsluiting aangeboden.
De kosten hadden over 1951/1952 totaal 34.433,83 belopen. De inkomsten bedroegen 32.315,99, zodat er een tekort was van 2.117,84. Hierin was niet de financiële verantwoording verwerkt van het sport comité, dat weigerde rekening en verantwoording af te leggen. * 
Waren de bij de instelling van het nationale- en het plaatselijke comité uitgesproken verwachtingen in vervulling gegaan ? Gedeeltelijk wel. Maar als men verwacht had daardoor veel 'profijt' op te doen, dan kan men daar vraagtekens bij zetten. Alom werd het geheel echter door alle deelnemers als zeer positief ervaren.
De stad Culemborg bleef zeker enige tijd in de belangstelling van regeringsfunctionarissen, maar dat ebde toch snel weer weg, nadat alle financiële wederzijdse verplichtingen, welke uit de festiviteiten voortsproten, waren afgehandeld. De contacten met Zuid-Afrika bleven enige jaren intens aanwezig. Al het volgend jaar, in 1953, werd Culemborg als eerste plaats in Nederland bezocht door een Zuid Afrikaanse volksdansgroep van ruim 100 personen, op tournee door ons land en Europa en werd bij hun optreden onder overweldigende belangstelling een grote 'braaivleisaand' (barbecue) op de Markt gehouden, waarbij 25 schapen werden geslacht, welke rechtstreeks uit Zuid-Afrika waren geïmporteerd. *  In 1954 bracht burgemeester Van Koningsbruggen op uitnodiging een bezoek per vliegtuig aan Zuid-Afrika. Een curieus facet van die reis was, dat hij het voor elkaar kreeg, dat het KLM-vliegtuig speciaal over Culemborg vloog en een bocht makend, op die manier 'de bevolking van de stad groette'! * 
En tenslotte hebben de activiteiten voor restauratie van het Jan van Riebeeckhuis zich daarna eveneens voortgezet. De huidige, in 1966 opgerichte Stichting Jan van Riebeeckhuis, waarin vertegenwoordigers van het gemeentebestuur van Culemborg en van de Zuid-Afrikaanse Jan van Riebeeckstigting zitting hebben, mogen zich, na de voltooiing van de restauratie in 1970, de trotse beheerder noemen van een prachtig 17e eeuws pand. * 
Gesteld mag worden dat alle, tot op de dag van heden voortdurende ambtelijke contacten met Zuid-Afrikaanse instellingen, in feite een voortzetting zijn van de basis, die bij de viering van de nationale feesten in beide landen in 1952, werden gelegd. En dat alleen, omdat 'een zekere Jan van Riebeeck' in Culemborg geboren werd en daar zijn jeugd doorbracht !
2. Het archief
3. Publicaties

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,60