Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de familie Beckering Vinckers, 1874 - 1967

3033 Archief van de familie Beckering Vinckers, 1874 - 1967

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
2.1. Naam van de archiefvormer(s)
2.2. Geschiedenis
3033 Archief van de familie Beckering Vinckers, 1874 - 1967
Inleiding
2. Context
2.2.
Geschiedenis
In 1889 kwam Harco Beckering Vinckers naar Zaltbommel als leraar Nederlands en aardrijkskunde aan de plaatselijk H.B.S. Harco is 8 oktober 1862 in Kampen geboren als zoon van de leraar Engels Jan (Beckering) Vinckers (1821 - 1891) en Jantje Westenbrink Meyer (1832 - 1871). Later werd zijn vader benoemd tot hoogleraar aan de universiteit van Groningen. De familie Vinckers was ook afkomstig uit Groningen (Schildwolde). De kinderen van Jan Vinckers en Jantje Westenbrink Meyer namen bij Koninklijk Besluit van 17 februari 1898 nr. 1 vóór hun geslachtsnaam Vinckers, de naam Beckering aan, evenals vader Jan Vinckers, die overigens al in de jaren zeventig deze naam gebruikte. Ook hun wettig nageslacht zou later de naam Beckering Vinckers dragen. Harco Beckering Vinckers huwde tweemaal. Op 7 augustus 1895 trouwde hij te Groningen met Jeanette Friesina de Jongh (1863 - 1921). Hij hertrouwde op 10 januari 1929 met Aleida Christina Jansen (1891 - 1948). Uit het eerste huwelijk kreeg hij twee kinderen: Jan en Joachim (roepnaam Joost?). Joachim bleef ongehuwd. Hij zou later het zeer succesvolle boekje De Historische schoonheid van Zaltbommel verzorgen. In Gens Nostra publiceerde hij een genealogie van de familie. Harco overleed in Utrecht op 7 juli 1934. Zijn weduwe verliet op 15 maart 1935 Zaltbommel en vestigde zich in Haarlem. Een dochter van zoon Jan zou in 1949 nog een half jaar in Zaltbommel verblijven als leerlingverpleegster.
Harco Beckering Vinckers ontplooide een enorm enthousiasme voor de geschiedenis van Zaltbommel en de Bommelerwaard. In tal van bladen verschenen publicaties van zijn hand over de historie, met name in Bijdragen en Mededelingen Gelre. Hij was ook de initiatiefnemer en eerste voorzitter van de Oudheidkamer voor Zaltbommel, de Bommelerwaard en Heerewaarden, de voorloper van het latere Maarten van Rossummuseum, tegenwoordig bekend als "Stadskasteel Zaltbommel". Bij vrijwel elke activiteit of commissie waarin geschiedenis en oudheden, zoals dat destijds werd genoemd, een rol speelden was hij aanwezig of betrokken zoals de ordening van het stadsarchief van Zaltbommel en de restauratie van de toren van de St-Maartenskerk. Met velen correspondeerde hij over de Bommelerwaardse geschiedenis en genealogieën van Bommelerwaardse families.
2.3. Geschiedenis van het archief
2.4. Verwerving
3. Inhoud en structuur
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
5. Verwant materiaal
6. Aantekeningen
7. Beschrijvingsbeheer
9. Literatuurlijst

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,87