Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Hervormde gemeente Bruchem, 1653 - 1990

3234 Archief van de Hervormde gemeente Bruchem, 1653 - 1990

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De geschiedenis van de Hervormde gemeente Bruchem is beschreven in het boek 'Bruchem, beelden uit de historie van dorp en kerk' van G. Verkuil, W. Dingemans en H. Bragt dat in 2005 verscheen bij de realisatie van een uitbreiding van het kerkgebouw.
In 1615 wordt voor het eerst een predikant van Bruchem (en Kerkwijk en Delwijnen) vermeld in de bronnen. Bruchem was een zelfstandige hervormde gemeente, maar had telkens de zelfde predikant als in de naburige dorpen, de (eveneens kleine) hervormde gemeente Kerkwijk-Delwijnen. In 2004 is de hervormde gemeente binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gebleven.
Het archief is in 2004 in bewaring gegeven namens de Hervormde gemeente door de heer A. Baron. Het archief is niet op een bepaalde termijn volledig afgesloten en overgebracht. De handelingen van de kerkenraad lopen tot en met 1949, de handelingen van de kerkvoogdij zijn in 2014 overgebracht. Kerkrekeningen zijn aanwezig tot en met 1978. De registers van doop-, lidmaatschap- en huwelijk lopen door tot ver na de Tweede Wereldoorlog. In totaal omvat het archief 1,5 strekkende meter. Stukken jonger dan 50 jaar zijn alleen ter inzage met schriftelijke toestemming van het kerkbestuur.
Op 24 januari 2014 heeft het Regionaal Archief Rivierenland een notuelenboek verworven van de kerkvoogdij (nr.74), afkomstig uit de nalatenschap van een particulier.
S.E.M. van Doornmalen, april 2006/januari 2014.
Inventaris

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
1,88