Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de afdeling van de Nederlandsche Bond van Person...

0144 Archief van de afdeling van de Nederlandsche Bond van Personeel in Overheidsdienst, later Algemene Bond van Ambtenaren (ABVA) te Tiel, 1918 - 1980

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
Op 6 september 1918 was de eerste vergadering gehouden van de Nederlandsche Bond van Personeel in Overheidsdienst, afdeling Tiel, in de zaal van de Coöperatieve Broodfabriek. De landelijk al in 1901 opgerichte bond maakte in Tiel een grote bloei door. In de praktijk was er echter een kloof tussen de ambtenaren ter secretarie en de werklieden in overheidsdienst. Deze waren apart georganiseerd. In 1946 werd dit verschil opgeheven, doordat deze bond fuseerde met de Algemene Bond Van Ambtenaren (ABVA) tot een bond voor de Tielse ambtenaren in dienst van de gemeente Tiel en was het verschil tussen de ambtenaar op de secretarie en de gemeentewerkman, opgeheven. In de negentiger jaren ging de ABVA fuseren met de Katholieke bond van overheidspersoneel (KABO) tot de ABVA/KABO.
Het oudste archief van de Nederlandsche Bond werd in 1985 ambtshalve overgedragen. Het archief van de ABVA werd in 2006 overgedragen door de toenmalige secretaris en bestond alleen uit een drietal notulenboeken.
Het archief is openbaar.
Tiel, 1985/2006. W. Veerman

Kenmerken

Datering:
1918 - 1980
Plaats:
Tiel
Opmerkingen:
In het dossier geen officiële overeenkomst aangetroffen.
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Dekking in tijd:
1918 - 1980
Omvang in meters:
0,25
Openbaarheid:
Onbeperkt
Toegangstitel:
W. Veerman, Depotlijst archief van de Nederlandse Bond van Personeel in Overheidsdienst, afdeling Tiel, 1918-1946
Gemeente:
Tiel
Locatie:
Tiel