Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Rooms-Katholieke parochie Onze Lieve Vrouw Ge...

2103 Archief van de Rooms-Katholieke parochie Onze Lieve Vrouw Geboorte te Gellicum, 1470 - 1981

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
Dit archief bestaat uit twee gedeelten. Het eerste deel is in 1994 overgebracht naar het toenmalige Streekarchivariaat West-Betuwe (nu Regionaal Archief Rivierenland). Het tweede gedeelte is in ???? verworven via de heer P. van Mook.
De stukken verworven via de heer Van Mook zouden afkomstig zijn van de overleden Gellicumse pastoor J.P.J. Broekman. De stukken zouden in 1970 terecht zijn gekomen in het Augustijner klooster te Eindhoven. In 1996 werden zij overgedragen aan pastoor Godding van de parochie Lingestreek. De materiële staat laat zeer te wensen over als gevolg van vocht- en schimmelschade en muizenvraat. Daar waar nodig is gebruik gemaakt van het rechterlijk archief van de baronie Acquoy om de ontbrekende tekstgedeelten in te vullen. De aanvulling heeft een omvang van 0,25 strekkende meter

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Jonger dan 50 jaar alleen met toestemming parochie
Omvang in meters:
1,50
Opmerkingen:
In het dienstarchief Streekarchivariaat West-Betuwe toegang 2179, dossiernummer 9 zit een getekende overeenkomst van december 1994