Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Buitenpolder Munnikenland, 1838 - 1969
3103 Archief van de Buitenpolder Munnikenland, 1838 - 1969
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis
Het Munnikenland is een polder tussen de in 1478 aangelegde Nieuwendijk, de dwarsdijk die de dorpen Brakel en Poederoijen met elkaar verbindt, en het kasteel Loevestein in het uiterste westpuntje van de Bommelerwaard. Het gebied ontleent zijn naam aan de ontginning in de dertiende eeuw door, of onder beheer van, de Cisterciënzer monniken van Villers-le-ville (België). Het Munnikenland was ten tijde van de Republiek een eigen rechtsgebied. Onder het enige huis dat er nu in dit gedeelte van de Bommelerwaard nog staat, zijn de restanten gevonden van het Rechthuis. Sommige plekken zijn nog te herkennen als locatie waar de zeeweringsdijken zijn aangelegd. Het slot Loevestein was tot na de Bataafs-Franse tijd Hollands gebied en kwam pas daarna bij Gelderland. Na de invoering van de moderne burgerlijke gemeenten in 1810 hoorde het Munnikenland eerst even bij de gemeente Brakel, maar vanaf eind 1811 tot 1955 bij de gemeente Poederoijen. Per 1 juli 1955 ging die gemeente op in de nieuwe gemeente Brakel. Die gemeente werd per 1 januari 1999 weer opgenomen in de nieuw gevormde gemeente Zaltbommel.
2. Archief
In een brief van 27 juli 1962 aan de hoofdingeland C. Philips te Zaltbommel schrijft de nieuwe secretaris J. van Dalen over zijn voorganger C. van Zanten en het archiefbeheer het volgende:
'Uit alles is mij wel duidelijk geworden, dat mijn voorganger een dominerende figuur in het dagelijks bestuur geweest is. (Willem van der Veer: Ge moet maar tellen, dat Kees de Koning was). Weinigen zullen het Munnikenland beter kennen en er verstand van hebben dan C. van Zanten. De administratie ben ik wat aan het moderniseren. Zo borg van Zanten de stukken op vrij primitieve wijze in chronologische volgorde op. Ik doe het in bij de tijdse mappen op systimatische wijze d.w.z. soort bij soort. Maar hij heeft het toch zo gedaan, dat ik nooit lang behoef te zoeken. Ik heb bv. een schrijmachine, zodat ik het copieerboek opgeborgen heb. Het is echter een interne kwestie en ik heb groot respect voor de wijze, waarop hij het bijgehouden heeft.' (uit nummer 3103/509, met kopie in nummer 3103/133).
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1838 - 1969
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Omvang in meters:
5
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.