Betuwse kersen

Rijstrand met kersen naar recept van Mij. De Betuwe Tiel

Héél wat anders - Héél wat beter!
Met deze leus bracht Maatschappij De Betuwe Tiel, in de volksmond Jamfabriek De Betuwe genoemd, haar producten onder de aandacht in een receptenboekje. Bijzonder is dat het boekje foto's bevat van onder meer de etiketteerafdeling en de jamkokerij. In de Tielse fabriek werkten in 1930 ruim 650 arbeiders waaronder veel vrouwen. Tiel en de fabriek van De Betuwe waren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na meer dan honderd jaar stopte in 1994 de productie van jam in Tiel. Het bedrijf, inmiddels in handen van Hero, verhuisde naar Breda. Het archief bleef wel in Tiel en ligt bij ons in het archief.

Reclame
Tiel is Mij. De Betuwe nog steeds niet vergeten: het overbekende reclamefiguurtje Flipje dat sinds 1935 door De Betuwe werd gebruikt, maakt nu reclame voor Tiel. In het receptenboekje is geen spoor van Flipje te bekennen. De kleurige omslag toont een aantrekkelijke jonge dame met een grote schaal fruit, als ware het de hoorn des overvloed. Waarschijnlijk is het boekje eind jaren twintig, begin jaren dertig van de vorige eeuw verschenen. Advertenties van De Betuwe uit die tijd hebben dezelfde leus.

Conserveringsmethode
De jam van De Betuwe was volgens de fabriek beter dan die van de concurrenten, omdat De Betuwe een geperfectioneerde, wetenschappelijke, Amerikaanse methode om vruchten te conserveren gebruikte en in haar jams een concentraat van groene Alpenkruiden deed, Eviunus genaamd. Hierdoor zouden jams van De Betuwe meer vitaminen en 'physiologisch werkzame zouten' bevatten dan jams van andere merken.

Receptenboekje
De recepten in het boekje zijn samengesteld door de bekende kooklerares en kookboekenschrijfster Martine Wittop Koning. Uiteraard is een van de ingrediënten steeds een van de vele producten van De Betuwe: allerlei vruchten in blik of glas, jams, sauzen en sappen. De dagelijkse maaltijd diende volgens Wittop Koning vooral voedzaam en efficiënt te bereiden zijn. Over vruchten schrijft ze in het receptenboekje dat deze vroeger als luxe gezien werden maar nu (ca. 1930) als een belangrijk onderdeel van het dagrantsoen. Dit vanwege de verschillende zouten, vitamines en het gehalte aan organische zuren. De recepten in het boekje zijn niet moeilijk. Enkele zijn geïllustreerd met ingekleurde foto's.

SD

Recept: Rijstrand met kersen

1 L. melk, 150 G. (1 1/2 ons of 1 1/2 gewoon theekopje) rijst, 75 G. (5 afgestreken eetlepels) suiker, 1 stukje vanille of citroenschil, 1 blik kersen.

Breng de melk met de vanille of de citroenschil langzaam aan de kook; strooi er de goed gewasschen rijst in en laat die op een zeer zacht vuur tot een flink gebonden pap koken (bijna droog). Roer er de suiker door, neem er de vanille of de citroenschil uit en breng de rijst over in een met koud water omgespoelde rijstrand. Laat op een koele plaats de rijst koud en stijf worden, keer den rand om op een platten schotel en vul de binnenruimte met de uit het blik geschepte vruchten en hun sap. Presenteer als de ruimte binnen den rand niet groot genoeg is, de rest van de vruchten er afzonderlijk bij.

Anno 2015 is dit recept voor deze rubriek gemaakt. Hiervoor is 2 ons dessertrijst gebruikt (volgens het basisrecept van de gebruikte verpakking). De rest van de hoeveelheden van het recept zijn wel aangehouden. Een blik kersen van De Betuwe is niet meer in de winkel te koop, Hak bood uitkomst.... De smaak was goed en voedzaam...

Bron:
Heel wat anders - Heel wat beter! Mij De Betuwe / M. Wittop Koning