14 juli 2021

Schriftjes van Brenkman zijn boven water!

Geurt Jan Brenkman leefde van 1834 tot 1922 en was smid in Aalst (bij Lienden). Maar hij was vooral ook zeer geïnteresseerd in oudheid en archeologie en wordt gezien als pionier op dat gebied.

Geurt Jan BrenkmanDaar was hij zo enthousiast mee bezig dat hij er volgens de overleveringen zelfs zijn eten voor liet staan: "Van Brenkman wordt verteld dat hij met de professoren uit Leiden bij het ambtshuis in Kesteren uit eten ging. Bij die maaltijden werd natuurlijk volop gepraat over de opgravingen en hetgeen er werd gevonden. Op een gegeven moment merkte een van de hooggeleerden op dat Brenkman helemaal niet at. Hierop reageerde hij met de uitspraak dat hij nu de gelegenheid had om te praten met deze wetenschappers en dat eten altijd nog wel zou kunnen."

de schriftjes van BrenkmanBrenkman schreef 20 schoolschriftjes vol met zijn bevindingen. Deze schriftjes zijn getranscribeerd door het Arend Datema Instituut en bevatten een schat aan informatie over de Midden-Betuwe in de Romeinse tijd en de sporen die daarvan nu nog zichtbaar zijn in het landschap. Vooral over Kesteren, Ochten, IJzendoorn en Lienden heeft hij veel geschreven. Een tijdje was er onduidelijkheid over waar de originele schriftjes zouden zijn, maar gelukkig zijn ze nu veilig en wel bij het RAR opgeborgen. Binnenkort zijn ze te vinden in onze bibliotheek (toegangsnummer 0635) onder inventarisnummer 5367.

De foto van Brenkman komt uit De Baron, HKK&O, nr 2 juli 2019