30 juli 2019

Flipje wordt nationaal erfgoed

Het RAR digitaliseert 100 jaar archief van Mij. De Betuwe met financiering van Metamorfoze.

Het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) heeft geld gekregen van het ‘Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed’, Metamorfoze. Met het toegekende bedrag mag het RAR komend jaar het volledige archief van de Koninklijke Maatschappij De Betuwe materieel verzorgen en digitaliseren. De commissie heeft geoordeeld dat dit archief uniek materiaal bevat en van nationaal belang is.

Mij. De Betuwe is de eerste jamproducent van Nederland en was tot ver in de 20e eeuw marktleider. Het archief van Mij. De Betuwe loopt van 1888 tot 1987. Het gaat om 29 meter archief, toegankelijk gemaakt via 2917 inventarisnummers, dat geschat zo’n 318.000 pagina’s omvat.

Het archief geeft een mooi beeld van de vroege sociaal- en macro-economische geschiedenis van Nederland en de omslag naar moderne bedrijfsvoering in de voedingsindustrie en conservenindustrie. Het bevat ook interessante archivalia uit de oorlogsjaren 1940-1945, laboratoriumanalyses vanaf 1935 voor de receptuur van producten en een unieke verzameling drukwerk en stukken met een icoon van de Nederlandse reclame: Flipje. 

Het archief wordt regelmatig geraadpleegd door allerlei onderzoekers. Het is een waardevolle informatiebron die het RAR nu nog beter en makkelijker toegankelijk kan gaan maken.