Gert Mulder

Door Carla le Poole

In 2013 heeft Gert Mulder zich samen met zijn vrouw Marja van den Bos, aangemeld als vrijwilliger bij het RAR. Zijn vrouw Marja had de cursus 'oud schrift' gevolgd en dat was zijn referentie voor het RAR.

Gert heeft na het Gymnasium-Alpha een aantal jaren geschiedenis gestudeerd. Hij werkte daarnaast in een drukkerij. Dat werk werd zo interessant dat hij zijn carrière is begonnen in de grafische industrie. De laatste 20 jaar was hij lid van de Europese directie van een Amerikaanse multinational. Voor zijn werk was hij regelmatig in het buitenland, onder andere in Zwitserland en Londen. Hij heeft ook enkele jaren, samen met zijn vrouw, in Milaan gewoond. Naast Engels spreken ze daarom nog steeds vloeiend Italiaans.

Gert had als vrijwilliger al voor diverse andere instanties data gecorrigeerd en verwerkt o.a. in de registers voor Gens Nostra. Voor de website van Hogenda heeft hij oude artikelen gefatsoeneerd, gecorrigeerd, typografisch in orde gebracht en in één stijl toegepast zodat ze op de website gepubliceerd konden worden. Dit werk deed hij voornamelijk thuis. Voor het heraldisch werk van Hans Nagtegaal bij het CBG reisde hij iedere week, toen nog uit de Achterhoek, met de trein naar het CBG in Den Haag (gelukkig is hij ook gek op treintjes). Het verwerken van de heraldische gegevens vond hij heel erg interessant om te doen. Toen Nagtegaal als projectleider Heraldiek stopte met het werk bij het CBG, is het contact bij het CBG opgehouden. Gert was toe aan een nieuwe uitdaging en zo kwam hij bij het RAR werken.

In overleg met Martin de Bruijn en Kevin van Tuil van het RAR was Gert bereid om de gegevens van het doopregister van de Nederlandse Hervormde Gemeente Culemborg (1866-1899) te verwerken in het webbased MAIS-Flexis web. Hij werd gewaarschuwd: "Het is veel werk", maar hij had nooit gedacht dat het zo veel zou zijn en zo lang zou duren.

In het begin waren er verschillende opstartprobleempjes en miste Gert duidelijke instructies waardoor hij een gedeelte van zijn werk later heeft moeten corrigeren. MAIS-Flexis, waarin hij de gegevens invoerde, werkte gelukkig erg prettig en zeker de nieuwe versie. In augustus 2016 liet Gert daarover aan het bedrijf DE REE archiefsystemen weten: “Ik heb nu alweer een flink aantal aktes ingevoerd en ben zeer te spreken over de nieuwe versie. Mijn inschatting is dat ik zeker 25-30 % productiever ben met deze versie en minder ergernis heb.”

Van september 2013 tot mei 2017 heeft Gert in zijn eentje bijna 10.000 - 9.898 om precies te zijn - namen uit het doopregister van de Nederlandse Hervormde Gemeente Culemborg in de computer ingevoerd. Werkelijk een hele prestatie. Ondanks zijn ziekte wilde hij de klus graag zelf afmaken. Soms in het archief en later steeds meer vanuit huis, maximaal acht uur per week.

Nu zijn klus af is, heeft Gert aangegeven te willen stoppen als vrijwilliger bij het RAR.

Namens alle medewerkers van het RAR: “Gert heel hartelijk bedankt voor je inzet en we wensen jullie samen nog veel plezier!”

Interview 24 mei 2017
Met groot verdriet hebben wij kennisgenomen van het overlijden van Gert Mulder (29 juli 1940 - 11 september 2017).