Groep 8

Hieronder staat het actuele aanbod van bezoeklessen voor groep 8 van het primair onderwijs.

U kunt kiezen tussen een les over de Tweede wereldoorlog, waarbij leerlingen 'oorlogscodes' gaan kraken en de bezoekles Dag School, waarbij ze op zoek gaan naar de geschiedenis van hun eigen school. Speciaal voor leerlingen uit groep 8 van basisscholen in Culemborg bieden we een bezoekles aan bij de bijzondere tentoonstelling Oud Papier over de geschiedenis van Culemborg. . Zoekt u bezoeklessen voor groep 6 en 7 van de basisschool, maak dan uw keuze in het menu aan de rechterkant.

Bezoekles basisschool groep 8: Oorlogscodes

De leerlingen gaan in groepjes op zoek naar een object uit de Tweede Wereldoorlog. Wat is er in Tiel en omgeving gebeurd tijdens de oorlog? Hoe was het om in die tijd te leven? Ze krijgen in totaal 3 opdrachtkaarten. De opdrachten leiden tot verschillende codes, en uiteindelijk naar een uniek object uit het archief. Als alle codes kloppen, weten de leerlingen wat hun geheime object is. Als dat gelukt is, mogen ze het depot in, op zoek naar hun object… Tot slot presenteren ze hun object, aan de hand van de eerder gemaakte opdrachten, aan de rest van de groep.

Kosten

 

Max. leerlingen

Bezoektijden

Bezoekduur

Voorbereidingstijd

Voorbereiding op school

Kerndoelen

Een bezoekles bij het RAR is gratis voor basisscholen in het werkgebied van het RAR

30

Maandag t/m vrijdag, in overleg.

90 minuten

10 minuten + reistijd

Klas in groepjes van 3 indelen.

Voornamelijk 1-3, 54 en 56

Klik hier om te reserveren

 

Bezoekles basisschool groep 8: Dag School

Na 8 jaar verlaten de leerlingen hun school: medeleerlingen, juffen, meesters én het schoolgebouw. Hebben ze alle geheimen van het gebouw ontdekt? Wat stond er eigenlijk vóór dat de school er kwam? En hoe zag hun wijk er voorheen uit? Ontdek, vóór ze de schooldeur achter zich sluiten, de geheimen van de school. De leerlingen gaan in tweetallen aan de slag met archiefstukken van hun eigen school en leren meer over de omgeving. Ze maken er, met behulp van een iPad, een strip van. Die krijgt de docent toegestuurd, zodat de strip aan het portfolio van de leerlingen kan worden toegevoegd. Of ze maken er met z’n allen een stripboek van. Het verhaal van hun school!

Kosten

Max. leerlingen

Bezoektijden

Bezoekduur

Voorbereidingstijd

Voorbereiding op school

Kerndoelen/competenties

Bijzonderheden

 

 

 

€ 50,- per klas.

30

Maandag t/m vrijdag, in overleg.

75 minuten

10 minuten

Klas in tweetallen indelen.

Voornamelijk 51, 54 en 56

De les is alleen te boeken door basisscholen in het werkgebied van het RAR en alleen in de maand juni. Omdat de les op maat is, heeft het RAR een voorbereidingstijd van minimaal vier weken nodig. Boek deze les dus ruim van tevoren! De les is afhankelijk van aanwezige archiefstukken over de school bij het RAR. Hierover nemen we na aanmelding contact met u op.  

Klik hier om te reserveren  

 

Bezoekles basisschool groep 8: Oud Papier

6 december 2018 is de 700e verjaardag van de stadsrechten van Culemborg! Het hele jaar door zijn er in Culemborg festiviteiten. Het Regionaal Archief Rivierenland en Elisabeth Weeshuis Museum organiseren als afsluiting van dit jubileumjaar een tentoonstelling met bijzondere archiefstukken uit deze 7 eeuwen.

De les bestaat uit 2 delen: een educatief bezoek aan de tentoonstelling en een opdracht waarin de leerlingen in groepjes de rol van archivaris aannemen en samen bepalen welke Culemborgse papieren bronnen zij zouden bewaren voor de toekomst en welke niet, en waarom. Als afsluiting ontvangt iedere leerling een aandenken aan dit bezoek.

Kosten

Max. leerlingen

Bezoektijden

 

Bezoekduur

Voorbereiding op school

Kerndoelen/competenties

Bijzonderheden

De bezoekles is gratis voor basisscholen in Culemborg.

30

Donderdagochtenden van januari t/m maart 2019, van 9.00 tot 10.15 uur of van 10.30 tot 11.45 uur.

75 minuten

Twee groepen indelen, en daarna verdelen in groepjes van 3. Voornamelijk 1, 6, 51 en 56.

Deze les kan ook in de klas worden gegeven. Een archivaris komt dan langs op school en de rondleiding door het archief is in de vorm van een filmpje. De kosten zijn € 60,- per klas.

Wilt u meer informatie? Stuur een mail met uw vraag naar educatie@rarivierenland.nl

Klik hier om uw klas aan te melden.