7 februari 2020

Hitlers parachutistengeneraal

Nieuw boek in de bibliotheek

Voorkant boek Kurt StudentHistoricus Wouter van den Brandhof is eind vorig jaar gepromoveerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op een biografie over Hitlers parachutistengeneraal Kurt Student. Als geboren en getogen Betuwnaar vond Van den Brandhof dat een exemplaar van zijn dissertatie niet mocht ontbreken in de bibliotheek van het RAR. Hij stuurde een exemplaar op wat nu bij het RAR op de studiezaal in te zien is. Ondertussen is de biografie ook te koop.

Oorlogsverhalen
Tijdens Van den Brandhofs jeugd in het Betuwse dorp Hemmen waren de oorlog en zijn verhalen altijd dichtbij. Overal waren sporen te vinden van de strijd die er was gevoerd, Zijn interesse voor Duitse parachutisten begon toen in 1995 Hemmen het lichaam werd gevonden van een Duitse parachutist. Hij dook in de geschiedenis en raakte geïntrigeerd door Kurt Student. Een generaal die niet zo bekend en berucht is, maar wel betrokken was bij grote gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, zoals het onder water zetten van de Betuwe en het bombardement op Rotterdam.  

inundatie van de BetuweDe Betuwe onder water
Nadat Operatie Market Garden in september 1944 was mislukt, lag de frontlinie dwars door de Betuwe. Om te voorkomen dat de geallieerden via de NederRijn een aanval op de Duitse troepen zouden uitvoeren, werd Operatie Ooievaar uitgevoerd: de Duitsers lieten op 2 december van dat jaar op bevel van generaal Student de Betuwe overstromen.  Hiervoor bliezen ze de Rijndijk bij Elden op, maar ook de liniedijk tussen Ochten en Kesteren bezweek door de kracht van het water. Met als gevolg dat zowel de Over- als Neder-Betuwe onder water stonden. Plaatsen ten westen van de dijk langs het Amsterdam-Rijnkanaal, zoals Tiel, bleven droog. Lees meer over de inundatie van de Betuwe.