archief jan lathouwers uit tiel
21 januari 2022

Jan Lathouwers – muzikale ondernemer met een groot hart

We kregen het archief van de muzikale Tielse sigarenhandelaar Jan Lathouwers van zijn dochter. Het is nog niet geïnventariseerd, maar het is overduidelijk dat het vol waardevolle en bijzondere stukken zit. We geven alvast een kleine preview!

het gezin lathouwers jaren 20Jan (Johannes Andreas Nicolaus) Lathouwers, bijnaam ‘De Lat’ wordt geboren op 26 februari 1912 in Tiel. In onze beeldbank vinden we een familiefoto van begin jaren ‘20. Jan is het eerste jongetje aan de linkerkant. Het andere jongetje is Nico en hun zusje heet Henriëtte.

 

 

 

 

 
Jan Lathouwers in zijn sigarenhandel aan de waterstraat in tiel
De Lat
Jan zit jarenlang in de sigarenhandel. Hij heeft onder andere sigarenhandel ‘De Lat’ aan de Waterstraat. In het archief vinden we ook een brief van de Culemborgse sigarenfabriek Dresselhuys en Nieuwenhuysen met de vraag of Lathouwers vlot Engels spreekt in verband met een eventuele uitzending naar Zuid-Afrika. Deze ging overigens niet door vanwege andere redenen.

In augustus 1976 schrijft hij een brief aan zijn relaties waarin hij zegt dat ‘Voortzetting van de zaak in verband met onze gezondheidstoestand niet aanbevelenswaardig is’. Het lukt hem niet om het pand als sigarenzaak te verkopen, dus verkoopt hij het buiten de branche en wordt ‘ sigarenhandel Lathouwers “de lat” op 31 dezer precies na 78 jaar bestaan gesloten en opgeheven.’ 


vrijstelling voor gebruik veer etc in de oorlogRijkskolenbureau

Hij is ook lang actief voor het Rijkskolenbureau. Van deze activiteiten heeft hij een dagboek bijgehouden dat in het archief te vinden is. Verder zitten er briefjes in het archief die bewijzen dat hij – omdat hij veel moet reizen - tijdens de oorlog gebruik mag maken van een fiets en van bepaalde bruggen en veren. Volgens een handgeschreven notitie van zijn dochter gebruikt hij deze ‘uitzonderingspositie’ om berichten van de ondergrondse door te geven.

 

  

 

 

 

 

 

 

band The Happy Boys uit TielThe Happy Boys
Het schrijven en maken van muziek is al vanaf zijn 15de zijn passie. Als jongeman zit hij samen met André Couhein, Pietje van de Heuvel, Cor Emans en Wim Emans in de band The Happy Boys, in die tijd een begrip in de Betuwe. In een interview voor de krant vertelt hij dat ze vaak meer verdienden met het verkopen van foto’s van de band dan met de concerten zelf. Ze droegen dan ook prachtige pakken met zilverkleurige broeken en revers. In de oorlog moet hij muziek maken voor de Duitsers en wordt hij betaald met een half varken dat hij afstaat aan het ziekenhuis, aldus een andere notitie van zijn dochter in het archief. 

 

gedichtje uit archief lathouwersGedichtje, krantenknipsels en nog meer
Ook leuk is het (door Jan?) handgeschreven gedichtje:

Ons land is als dit cabinet

Eerst was ’t vrij nu is ’t bezet

Het is hier als in de Nederlanden

Geen winst doch vele offerande

Ook hier wacht men in stille wijding

Op ’t moment van de bevrijding

Het komt hier juist als in ons land

Meest onder zware druk tot stand

Doch onder ’t zuchten dat we horen

Wordt weer een nieuwe hoop geboren

Ten slotte geldt voor allebei

Waar nu “bezet” staat, staat straks “vrij”.

Naast krantenknipsels over een brand in de woning aan de Waterstraat door kortsluiting in de televisie, zitten er getuigschriften, vergunningen, stukken van optredens en een bedankbrief van zijn echtgenote in het archief. Zij schrijft deze aan de medewerkers van het Vrijthof. Jan is daar op 13 september 1986 op 74-jarige leeftijd overleden.