Jan van Veenendaal

Door Harriëtte en Rico

Jan van Veenendaal is onderwijzer en brengt de eerste mooie jaren van zijn werkzame leven met veel plezier voor de klas door. In de tweede helft van zijn loopbaan kiest Jan bewust voor de informatie- en archiefwereld bij de overheid.

Hij haalt en passant zijn SOD1-diploma 'basisopleiding informatiebeheer'. En na de nodige werkervaring in de wereld van archieven gaat Jan werken voor de gemeente Weesp. Al binnen vrij korte tijd ontpopt hij zich binnen de organisatie tot deskundige op het vlak van bouwvergunningen.

Al eerder is het dat Jan in de Ceciliënhof-kerk in de kruipruimte oude vochtige dozen ontdekt. Het zijn niet zomaar dozen. Het blijkt een gouden vondst. Hij besluit alles in veiligheid te brengen en het zorgvuldig te laten drogen. In de jaren die volgen, is Jan druk met het beschrijven van de kostbare inhoud. In deze periode dringt het tot hem door: “Dit wil ik altijd blijven doen”.

Anno 2017 gaat Jan, na zijn jaren in Weesp, als ‘pensionado’ door het leven. Het zal u niet verbazen dat hij nu werkt als vrijwilliger bij het RAR. Het begon op een open dag van het RAR. Elke dinsdag is Jan druk met collectiebeheerwerk bij ons op de begane grond. Zoals Jan het zegt: “Ik vind het een voorrecht om dit te doen.” Hij vindt het een mooie combinatie: geschiedenis, computers, ordenen en de oude stukken die door je handen gaan. En wat we vooral moesten vermelden van Jan: “Ik vind de klik met de mensen van het RAR zo goed; het voelt als collega’s.”

Wij zijn trots op Jan en hopen nog lang met hem samen te werken.