Lezing Physica

Marcel de Ridder: Baanbrekend aardgericht en sterrenkundig onderzoek dankzij ruimtetelescopen

Tijdstip: 20.00 - 22.30 uur
Locatie: Regionaal Archief Rivierenland, Tiel

Baanbrekend aardgericht en sterrenkundig onderzoek dankzij ruimtetelescopen

Niet gehinderd door de aardse atmosfeer leveren ruimtetelescopen een schat aan informatie over het heelal en onze aardse leefomgeving. Dankzij satellietwaarnemingen weten we inmiddels veel over kosmische processen zoals stervorming, het ontstaan van zwarte gaten en de oorsprong van het universum. Echter door het ruimteonderzoek krijgen we ook steeds meer inzicht in aardse processen. Actueel zijn de metingen over verandering van het aardse klimaat, waarbij ook verandering van het aardoppervlak en de dynamica van oceaanstromingen een rol speelt.

Voor het verkrijgen van deze wetenschappelijke gegevens maken instrumenten op ruimtetelescopen gebruik van grensverleggende technologie. Een van de instituten waar deze technologie wordt ontwikkeld is SRON Netherlands Institute for Space Research.

In deze lezing zal Marcel Ridder, werkzaam als ingenieur bij SRON, de toehoorder meenemen in de fascinerende wereld van het ruimte onderzoek. U hoort over de onvoorstelbare eisen die gesteld worden aan instrumenten op de telescopen, de ongekende nauwkeurigheid die nodig is om het gewenste onderscheidend vermogen te behalen, en de extreme omstandigheden in de ruimte waarmee rekening gehouden moet worden. Al deze aspecten maken dat ruimteonderzoek een prachtig voorbeeld is van nieuwsgierigheid gedreven onderzoek met een hoge maatschappelijke relevantie.

De website van Natuurkundig Gezelschap PHYSICA

08-01-2020