Lezing ‘Waarom kreeg vrouwenemancipatie de wind in de zeilen?’ – Annegreet van Bergen

Waarom heeft de emancipatie van vrouwen de afgelopen vijftig jaar zo’n vlucht genomen? Want welke vrouw wordt er nog ontslagen als ze gaat trouwen? Of: van welk meisje wordt nog gezegd dat ze het te hoog in de bol heeft wanneer ze wil doorleren voor onderwijzeres? En: wie kan zijn moeder nog achter het wasbord uittekenen?

Als afsluiting van de Maand van de Geschiedenis geeft Annegreet van Bergen op dinsdag 29 oktober een lezing bij het RAR over de emancipatie van de vrouw.

Annegreet van Bergen, bekend van haar bestsellers Gouden jaren en Het goede leven, vertelt waarom de emancipatie van vrouwen de afgelopen vijftig jaar zo’n vlucht heeft genomen. Want welke vrouw wordt er nog ontslagen als ze gaat trouwen? Of: van welk meisje wordt nog gezegd dat ze het te hoog in de bol heeft wanneer ze wil doorleren voor onderwijzeres? En: wie kan zijn moeder nog achter het wasbord uittekenen?

In korte tijd is Nederland rijker geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Hierdoor is ons dagelijks leven onherkenbaar veranderd. Meer nog dan mannen hebben vrouwen van deze ongekend grote economische groei geprofiteerd. Huishoudelijke apparaten hebben het meeste van hun werk overgenomen, er is geld voor opleidingen voor meisjes en door anticonceptie blijft het kindertal beperkt.

Bovendien doen huismoeders al lang niet meer hun boodschappen met een netje in de hand bij de kruidenier om de hoek. Ook is de tijd voorbij dat verloofde stellen jaren moesten sparen voor hun uitzet of dat mensen maanden op een telefoonaansluiting moesten wachten. En: welk kind spaart tegenwoordig nog sigarenbandjes?

Hierover, en over nog veel meer gaat het verhaal van Annegreet van Bergen. Zij vertoont ook ‘lichtbeelden’ die die dit verhaal extra boeiend én herkenbaar maken.

Annegreet van Bergen (1954) is econoom en journalist en werkte o.a. voor de Volkskrant en Elsevier. Van haar hand verscheen o.a. De lessen van burn-out (2000), Mijn moeder wilde dood (2010), Gouden jaren (2014), Het goede leven (2018) en Een geschiedenis van doodgewone dingen (2019). 

  • Locatie: Regionaal Archief Rivierenland, J.S. de Jongplein 3, 4001 WG Tiel
  • Datum en tijd: dinsdag 29 oktober 2019, 19.00 – 21.00 uur
  • Kosten: €5,- per persoon, incl. koffie/thee

Ik meld mij aan

Andere activiteiten bij het RAR tijdens de Maand van de Geschiedenis:

29-10-2019