29 januari 2019

Nieuw: online Charterbank met 170.000 middeleeuwse oorkonden

Centrale toegang tot charters uit verschillende archieven maakt historisch en genealogisch onderzoek sneller en makkelijker.

Vandaag heeft het Huygens ING de Digitale Charterbank Nederland gelanceerd. Deze nieuwe website ontsluit in één keer meer dan 170.000 middeleeuwse oorkonden die in Nederlandse archieven worden bewaard. Dankzij de Digitale Charterbank Nederland (DCN) kan iedereen voortaan online op één plek de vele tienduizenden oorkonden, oftewel charters, doorzoeken die in de verschillende Nederlandse archieven worden bewaard. Ze zijn te doorzoeken op onder andere datum, land, streek, plaats of familie. Toekomstige wijzigingen of aanvullingen door de archieven in hun online aanbod verschijnen vanzelf in de DCN. Op dit moment is van 24.000 oorkonden ook een afbeelding in hoge resolutie beschikbaar.

Nu wordt dit materiaal nog te weinig gebruikt in onderzoek. Alleen de oudste oorkonden, tot rond het jaar 1300, zijn verzameld uitgegeven in moderne edities. En voor de andere oorkonden moet de onderzoeker op alle verschillende websites steeds dezelfde zoekterm invoeren. Dat is vanaf vandaag allemaal verleden tijd. Voor de bestudering van de middeleeuwse geschiedenis zijn oorkonden van zeer groot belang. Zij geven informatie over bestuurlijke zaken of rechtshandelingen, bijvoorbeeld de overdracht van goederen of rechten. Daarmee vormen oorkonden een bron van kennis voor bijvoorbeeld het landsbestuur, internationale handel en de rechtspraak. Maar ook voor genealogisch onderzoek zijn zij onmisbaar.

De Digitale Charterbank Nederland is tot stand gekomen in samenwerking met De Ree Archiefsystemen en de Nederlandse archiefdiensten. Ook het Regionaal Archief Rivierenland doet mee aan dit mooie initiatief. Op dit moment zijn al 2.500 interessante oorkonden van het RAR te vinden in de Charterbank. De helft met digitale opname en, dankzij het werk van vrijwilligster Anne-Marie Heevel, al zo'n 600 met transcriptie. Zoals het stadsrecht van Culemborg uit 1318! Dit jaar worden ook nog eens zo'n 600 charters uit het oud-rechterlijk archief van Tiel/Zandwijk gedigitaliseerd.

Zoek in de Digitale Charterbank Nederland