Personen

Let op: Er is nog meer te onderzoeken. Er zijn ook boeken die (nog) niet zijn geindexeerd. Je kunt ze niet op naam doorzoeken, maar wel doorbladeren. Bij deze genealogische bronnen vind je ook omnummeringslijsten van woningen.

Naar alle genealogische bronnen
Uw zoekacties: Hervormd doopboek Tiel 1726-1759

3150 Bevolkingsregistratie van Bommelerwaardse gemeenten, 1810 - 1994

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Afzonderlijk geborgen
2. Volkstellings- en bevolkingsregisters (1810-1940)
3. Van wijknummers naar straatsgewijze huisnummers (1933-1969)
4. Persoonskaarten (1939-1994)
5. Woningkaarten (1939-1994)
3150 Bevolkingsregistratie van Bommelerwaardse gemeenten, 1810 - 1994
Inleiding
5.
Woningkaarten (1939-1994)
De woningkaarten werden verplicht ingevoerd met de invoering van het persoonskaartensysteem omdat men er behoefte had aan had om ook een overzicht van bewoners per woning te hebben. Op de woningkaarten staan over het algemeen alleen de hoofdbewoners vermeld, niet alle medegezinsleden, die waren via de persoonskaarten terug te vinden. In sommige gemeenten bestond al een ouder woningkaartensysteem, omdat men die behoefte van een overzicht per woning ook al voelde na de invoering in de jaren twintig van de vorige eeuw van een alfabetisch gezinskaartensysteem. Bovendien kennen sommige gemeenten na 1939 ook twee systemen van woningkaarten omdat het systeem vervuilde met allerlei verouderde gegevens en onoverzichtelijk werd zodat er behoefte ontstond aan het opzetten van een nieuw geactualiseerd kaartsysteem. Bij het begin van de invoering van het persoons- en woningkaartensysteem in 1939 kende in de Bommelerwaard alleen Zaltbommel een straatgewijze huisnummering. Alle andere gemeenten bleven vaak nog lang gebruik maken van een wijkgewijze huisnummering. Pas in 1953 volgde de eerste van de andere gemeenten het Zaltbommelse voorbeeld, in 1969 werden pas de laatste dorpen hernummerd. Op de oudere woningkaarten staat vaak alleen het wijknummer vermeld, op jongere woningkaarten zijn vaak de oudere nummers doorgestreept en vervangen door nieuwe. Het is niet altijd gemakkelijk om bij de woningkaarten de juiste moderne adressen te achterhalen. (Zie ook hierboven onder paragraaf 3).
De woningkaarten zijn openbaar geworden 20 jaar na afsluiting van het systeem per 1 oktober 1994. Ze zijn digitaal beschikbaar op de website van de archiefdienst. De woningkaarten zijn niet op naam ontsloten. De eerste scan of de eerste twee scans van de kaarten van elke gemeente bevatten overzichten van de straatnamen en een verwijzing naar de scan van de kaarten van die straten, zodat toch vrij snel een kaart van een huis gevonden kan worden.
Er moet rekening mee worden gehouden dat er slechts van acht gemeenten woningkaarten aanwezig zijn, terwijl de Bommelerwaard ten tijde van het begin van het systeem nog dertien gemeenten telde. Dat komt omdat bij de gemeentelijke herindeling van 1 juli 1955 de kaarten van de opgeheven gemeenten zijn samengevoegd. De kaarten van de gemeenten Poederoijen (dorpen Poederoijen en Aalst) en Zuilichem moeten dus gezocht worden bij de gemeente Brakel. De kaarten van de gemeente Hurwenen bij de gemeente Rossum. De kaarten van de gemeenten Gameren en Nederhemert bij de gemeente Kerkwijk.
6. Digitalisering, indexering en openbaarheid

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Geheel openbaar met uitzondering van persoonskaarten en archiefkaarten (zie toegang 3150pk)
Omvang in meters:
128,62