kranten over molukse geschiedenis gemaakt door scholieren 3 vwo lingecollege tiel
14 juni 2022

Persoonlijke verhalen houden Molukse geschiedenis levend

68 leerlingen uit 3 vwo van het Lingecollege in Tiel bezochten het RAR. Ze interviewden daar oudere Tielse Molukkers en kregen een rondleiding door de depots. Het bezoek is onderdeel van het Oral History Project dat het RAR samen met het Tielse Molukse stichting Buah Hati en het Lingecollege heeft opgezet.

jongeren in gesprek met molukse oudere bij het rarOral History, gesproken geschiedenis, is een interviewtechniek die de persoonlijke herinneringen van mensen vastlegt. De verhalen vertellen de menselijke kant van de geschiedenis. In dit project maken jongeren kennis met de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Tiel. Daarnaast verbeteren ze hun vaardigheden op het gebied van interviewen, onderzoeken, schrijven en illustreren. De betrokken ouderen delen hun geschiedenis en houden deze zo levend.

Het project begint met een interviewles op school door schrijver Ronald Giphart en een introductie op de Molukse geschiedenis door Benji Sariwating van Buah Hati. Vervolgens gaan de leerlingen naar het RAR voor een rondleiding door het depot en langs verschillende archiefstukken over de geschiedenis van Molukkers in Tiel. Na de rondleiding interviewen ze in groepjes een Molukse oudere over zijn of haar leven.

In de laatste stap kiezen de leerlingen tussen een schrijfworkshop van Giphart of een workshop van een vakdocent van Zinder en maken ze een artikel of illustratie voor een gezamenlijke krant. Deze krant isop 9 juni aangeboden aan de Molukse gemeenschap tijdens een eindpresentatie bij Buah Hati.