Foto van de 5 leden van de band Klutz
30 september 2024

Nieuw: podcasts over het Rivierenland van vroeger

Anne-Ruth Groen praat met Rivierenlanders over hun herinneringen aan de hand van archiefstukken van het RAR en dat levert prachtige verhalen op. Vanaf vandaag t/m 13 december verschijnt er elke week een nieuwe aflevering van Sprekende Herinneringen op Spotify! De podcastreeks werd gemaakt in opdracht van het RAR en gefinancierd door het Cultuur- en Erfgoedpact.

Vandaag, op de dag van de podcast, hebben we de eerste drie gepubliceerd:
 
 
“Tijdens ons optreden vielen 33 meisjes flauw en tijdens het optreden van Doe Maar iets van 350.”
 

In de jaren ‘70 en ‘80 heeft Tiel een bloeiende muziekscene. In deze podcastaflevering een gesprek met Harry de Beer. Hij speelde een paar jaar saxofoon in het bandje Pyramide dat wat experimentele muziek speelde. In 1978 stapte hij over naar de Tielse band Klutz. Hiermee stond hij 3 keer in het voorprogramma van Doe Maar stond. Klutz speelde eigen Nederlandstalige nummers in reggae-stijl en ska, zoals Hoog Catharijne en Feestje van de Zaak. Tussen februari 1981 en september 1983 traden ze 40 keer op door heel Nederland. Ali Richter was zangeres, Hans Romijn speelde gitaar, Pieter Schoots bas en Jan Stavenuiter drums.

2. Johan Romijn over jamfabriek De Betuwe
 

“In die tijd groeide De Betuwe tot echt duizelingwekkende hoogte. Je kunt je niet voorstellen hoeveel jam er werd gemaakt.”

In deze podcastaflevering spreken we Johan Romijn over de 33 jaar die hij bij jamfabriek De Betuwe werkte. Hij begon er – door tussenkomst van de parochiepater - op zijn 16e op het jamlaboratorium, ging studeren, startte met drie collega’s een ontwikkelafdeling en ging regelmatig naar het buitenland om fruit in te kopen. Hij vertelt onder andere over jamrecepten, bezoek van de koningin, het enorme succes van Tweedrank in doorzichtige glazen flessen, luxe diners in Marokko en de overname door grote concurrent Hero.  

 

3. Arie Lemstra, drijvende kracht achter de Lektocht

“Als de snelheid te hoog was, dan lagen er mensen bij de spoorbrug om de mensen tegen te houden en ze de haven van Culemborg binnen te halen.”
 

 In deze podcastaflevering vertelt Arie Lemstra over de organisatie van de legendarische Lektocht, de 6 kilometer lange zwemtocht van Beusichem naar Culemborg. Een begrip in de open-waterzwemwereld in Nederland en daarbuiten. En zo’n tocht organiseer je niet zomaar even. Er moeten vergunningen worden geregeld, sponsors, officials van de KNZB, reddingsboten, en ga zo nog maar even door. Arie is er jaarlijks 8 tot 10 maanden mee bezig. Een heel contrast met de tochten in de jaren ‘60 toen er nog weinig regels waren.

Je kunt je abonneren op onze podcast via Spotify en de afleveringen zijn ook op onze website terug te vinden