Proef digitaliseren op verzoek

Een nieuwe gratis service

We starten een proef met het op verzoek gratis digitaliseren van archiefstukken (S-o-D of Scanning on Demand). Om wettelijke en materiële redenen moeten we hierbij bepaalde stukken uitsluiten. Wij behouden ons het recht voor uw verzoek af te wijzen. U kunt geen rechten aan deze service ontlenen.

Hoeveel scans kan ik per week aanvragen?

In deze proeffase kun je twee inventarisnummers per week aanvragen uit een archief dat voor digitaliseren op verzoek in aanmerking komt.

Hoe bestel ik digitale bestanden?

Van een deel van onze archieven kun je via onze website gratis digitale opnamen bestellen. Je kunt alleen scans bestellen van archiefstukken waar dit digitaliseren-op-verzoek-icoon bij staat:

  1. Klik op het inventarisnummer dat je wilt laten scannen. Klik vervolgens op het tweede icoontje rechts boven de groene balk 'Scannen op verzoek' (document met CD).  2. Op het scherm verschijnt een popup met je verzoek. Je kunt hier kiezen om de stukken aan te vragen of om verder te zoeken.  3. Als je op ‘stukken aanvragen' klikt, verschijnt een scherm. Voer hier je naam en e-mailadres in en klik op ‘versturen’.

  4. Je ontvangt een automatische ontvangstbevestiging.

Hoe snel wordt mijn verzoek verwerkt?

We proberen het digittale bestand (of bestanden van een inventarisnummer) binnen 10 werkdagen na ontvangst van het verzoek beschikbaar te stellen op de website. Soms kan het binnen enkele dagen, soms vergt het meer werk. Je krijgt bericht als het bestand of de bestanden beschikbaar is/zijn op de website.

Van welke archiefstukken kan ik scans bestellen?

Je kunt alleen opnamen bestellen van archiefstukken waar het S-o-D icoontje bij staat. Dit zijn de volgende soort archiefstukken:

  • Archiefstukken/dossiers die ouder zijn dan 100 jaar
  • Bouwdossiers en bouwtekeningen

Hoe vraag ik een digitale versie van een recentere bouwtekening aan?

Vanwege de wetgeving rond auteursrecht publiceren wij bouwtekeningen van na 1945/1955 niet op onze website. Als de digitale opnamen gereed zijn, sturen we deze daarom direct via WeTransfer naar je toe.