17 februari 2021

Verhalenproject Toen en Toekomst

Iedereen heeft een verhaal te vertellen. En al deze kennis gaat verloren als deze niet gedeeld wordt. Daarom slaan verschillende organisaties uit Tiel de handen ineen voor het nieuwe project Toen en Toekomst. Hierin brengen zij nieuwsgierige Tielse jongeren in contact met Tielse ouderen die graag hun verhaal delen over hoe het leven in de Betuwe er vroeger uitzag. Uiteindelijk wordt een aantal verhalen verwerkt tot schilderingen in de tunnels van rotonde de Berenkuil.

Voor het project Toen en Toekomst is het programma Knowledge Detectives van HUMINT Solutions op maat gemaakt voor de Tielse situatie. Programmaleider Maya Lievegoed legt het idee achter Knowledge Detectives uit: “In onze maatschappij vragen we vaak de mening van professionele deskundigen. Maar er zit heel veel kennis verstopt bij allerlei mensen in je omgeving waar je het wellicht niet van verwacht. En die kennis ontdekken we vaak niet; ook omdat mensen zelf denken dat ze niets interessants te vertellen hebben. Terwijl het tegendeel waar is.” 

Mooie verhalen
mevrouw Looten in project Toen en ToekomstMevrouw Looten deed mee met dit project in Arnhem. Zij deelde een mooie anekdote over haar leven als jong meisje: “Ik vertelde de jongere dat ik vroeger in de zomer regelmatig de Rijn indook. Dat mocht niet, maar dat kon mij er niet van weerhouden. Aan de overkant verkochten ze pruimen. Ik zette een badmuts op waaronder ik geld stopte. Zo bleef het geld droog en kon ik mij aan de overkant trakteren.”

De heer Kaptein in project Toen en ToekomstAanrader
Een andere deelnemer, de heer Kaptein, vertelt: “Ik zou het iedereen aanraden. Mijn allereerste kennismaking was met jongere Bo. Ze raakte al gelijk een gevoelige snaar: mijn voormalige beroep als bouwkundige. Mijn hoofd zit vol grijze hersencellen en door deze gesprekken vouwden die een voor een open en kwamen mijn verhalen weer tot leven.”

Schildering in Tielse tunnels
In april en mei gaan de jongeren als kennisdetectives in gesprek met de ouderen. Volledig coronaproof via videobellen. Daarna zoeken ze meer informatie over het verhaal van de oudere in de omgeving en bij het Regionaal Archief Rivierenland. Hun ervaringen delen ze met de oudere en ze vertalen wat ze hebben geleerd naar een tekening. Als sluitstuk worden deze tekeningen in juni, onder leiding van de beeldende kunstdocenten van Zinder Educatie, levensgroot geschilderd op de muren van twee Tielse tunnels. 

Dit project wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen HUMINT Solutions, Zinder Educatie, Regionaal Archief Rivierenland, Flipje en Streekmuseum, Mozaïek en Cultuur en Erfgoedpact Rivierenland