17 februari 2021

Verhalenproject Toen en Toekomst

Iedereen heeft een verhaal te vertellen. En al deze kennis gaat verloren als deze niet gedeeld wordt. Daarom sloegen verschillende organisaties uit Tiel de handen ineen voor het project Toen en Toekomst. Hierin brachten we nieuwsgierige Tielse jongeren in contact met Tielse ouderen die graag hun verhaal deelden over vroeger.

Voor dit project is het programma Knowledge Detectives van HUMINT Solutions op maat gemaakt voor de Tielse situatie. Programmaleider Maya Lievegoed: “In onze maatschappij vragen we vaak de mening van professionele deskundigen. Maar er zit heel veel kennis verstopt bij allerlei mensen in je omgeving waar je het wellicht niet van verwacht. En die kennis ontdekken we vaak niet; ook omdat mensen zelf denken dat ze niets interessants te vertellen hebben. Terwijl het tegendeel waar is.” 

 

Schildering in Tielse tunnels
De basisschoolleerlingen volgden een project over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Daarna gingen ze videobellen met een oudere uit de regio en zochten ze meer informatie over het verhaal in de omgeving en bij het RAR.

De oudere leerlingen interviewden ouderen over hun werk in Tiel: toen, nu en in de toekomst. Daarna gingen ze op veldonderzoek bij het RAR. Ze deelden hun ervaringen met de oudere en vertaalden wat ze hadden geleerd naar een afbeelding.  De ontwerpen zijn door docenten van Zinder Educatie verwerkt in een ontwerp voor schilderingen in fietstunnels in de Berenkuil in Tiel.

voorbeeldverhaal uit het project

Dit project werd mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen HUMINT Solutions, Zinder Educatie, Regionaal Archief Rivierenland, Flipje en Streekmuseum, Mozaïek en Cultuur en Erfgoedpact Rivierenland