Waarvan akte!

Een project op Vele Handen om 200 meter notariƫle akten met een muisklik doorzoekbaar te maken

Hou je van puzzelen en van lokale geschiedenis? Dan hebben we een leuk project voor je! Het RAR zoekt enthousiaste mensen die online gegevens uit notariële aktes willen invoeren. Zo wordt deze waardevolle informatie makkelijk doorzoekbaar. Het invoeren doe je gewoon thuis vanuit je luie stoel.

200 meter akten
Bij het RAR liggen ongeveer 315.000 notariële akten die gaan over de jaren 1811 tot 1935; zo’n 200 meter in totaal. Deze akten zijn een rijke bron voor onderzoekers. Ze geven een kijkje in het dagelijks leven van vroeger. Je ziet bijvoorbeeld hoe mensen huizen verkopen en afspraken maken over erfenissen en schulden. Maar op dit moment zijn ze nog lastig te doorzoeken.

Vele Handen
Projectbegeleider Minte Poldervaart van het RAR: “We hebben op de website Vele Handen het project Waarvan Akte! aangemaakt. Met de 30 vrijwilligers die op dit moment meehelpen, zou het invoeren ongeveer 5 jaar duren. Maar als er bijvoorbeeld 300 mensen zouden helpen? Dan kunnen we met een halfjaar al klaar zijn!”  

Meer informatie over het project vind je op de site van Vele Handen en bekijk vooral ook het leuke filmpje hieronder even! Ben je enthousiast? Je kunt direct beginnen door hiernaast te klikken op de blauwe knop 'Meedoen aan dit project' en je gratis aan te melden bij Vele Handen. Veel succes!