1 juni 2021

Verbindende kunst in de Berenkuil

De fietstunnels van rotonde de Berenkuil in Tiel zijn binnenkort een enorm schilderij. De kunst is ontstaan uit gesprekken tussen jongeren en ouderen. Het idee erachter is dat we in onze maatschappij vaak de mening van professionele deskundigen vragen. Maar er zit heel veel kennis verstopt bij allerlei mensen in je omgeving waar je het wellicht niet van verwacht. En die kennis ontdekken we vaak niet; ook omdat mensen zelf denken dat ze niets interessants te vertellen hebben. Terwijl het tegendeel waar is.

Leerlingen van groep 7 en 8 interviewden ouderen over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Middelbare scholieren en ROC-studenten interviewden ouderen over werken in Tiel. Daarna deden ze onderzoek in de omgeving en bij het RAR. Deze verhalen en onderzoeken vormden de basis voor het ontwerp dat beeldend kunstdocente Joan Tesser van Zinder Educatie maakte en dat is geschilderd door vrijwilligers, docenten, cursisten en leerlingen.leerlingen beschilderen de Berenkuil bij Tiel

Bij dit project zijn naast het RAR en Zinder Educatie nog veel meer partijen betrokken: Groenveld Dienstverlening maakte de tunnels schoon, schildersbedrijf Hoobroeckx bracht de onderlaag aan en werd geholpen door theatertechnici van Schouwburg & Filmtheater Agnietenhof. Verder werkten mee: Gemeente Tiel, Flipje en Streekmuseum Tiel en HUMINT Solutions. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van STO, Cultuur & Erfgoedpact Rivierenland, ZonMw, Stichting Burgerweeshuis Tiel, Ieders Museum, Stichting Jan Nieuwenhuyzen en Gelderland Herdenkt.